Skip to content
Wietolie en reuma

Wietolie bij reuma

Wietolie bij reuma

Wietolie kan werken tegen de symptomen van reuma.

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan spieren en gewrichten. Artrose is bijvoorbeeld een vorm van reuma, net als reumatoïde artritis en fibromyalgie. De meeste vormen van reuma veroorzaken langdurige pijn en stijfheid. Ook kunnen spieren en gewrichten warm en gezwollen zijn, als gevolg van een ontsteking. Reuma komt in Nederland bij één op de vijf mensen voor.

De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch en volgens reguliere artsen niet te genezen. De behandeling bestaat vaak uit pijnbestrijding in de vorm van pijnstillers en reumaremmers (DMARD’s), die de ontstekingen onderdrukken.

Wietolie als alternatief

Op haar website noemt het Reumafonds marihuana als alternatieve pijnstiller. “Marihuana heeft een licht verdovende werking en wordt wel gebruikt door mensen met chronische pijn.”

Een van deze mensen is Lisa de Roos (84), die sinds 10 jaar artrose (reuma) heeft. “Ik had veel en vaak pijn aan m’n gewrichten en kon bijna niet lopen. De reumatoloog gaf me een tas met medicijnen mee, voornamelijk pijnstillers, maar ik wilde die rommel niet vanwege de bijwerkingen. Ik probeerde het zelf op te lossen met zes paracetamol per dag, maar ik lag door de pijn een groot deel van de dag in bed. Daardoor werd ik steeds stijver.”

“Het bleek een wondermiddel”

Wat haar uiteindelijk heeft geholpen is ‘medi-wietolie’ (THC-wietolie). “Ik kreeg het aangeboden en het bleek een wondermiddel. Ik had geen pijn meer en dezelfde avond kon ik weer slapen. Ook heb ik totaal geen last van bijwerkingen. Het bewegen gaat steeds beter. Ik ben er zo gelukkig mee! Het is een geweldig middel, ik kan niet anders zeggen. Alle artsen zouden het moeten voorschrijven. Nu wil ik wel 100 worden!” Zie onderstaand You-tube filmpje voor de ervaring van Lisa.

Hoe werkt wietolie tegen reuma?

Om de werking van wietolie bij reuma te begrijpen, moet wij eerst onderscheid maken tussen de verschillende vormen van reuma. Het reumafonds schaart ruim honderd verschillende aandoeningen onder de definitie van reuma, maar wij zullen ons hier beperken tot de meest voorkomende vormen van reuma:

·         Reumatoïde artritis

·         Artrose

·         Fibromyalgie

Bij al deze vormen van reuma werkt wietolie in de eerste plaats als een pijnstiller zonder bijwerkingen, maar wietolie kan ook andere positieve effecten hebben bij reumapatiënten.

Wietolie tegen reumatoïde artritis

Wietolie werkt bij reumatoïde artritis in de eerste plaats door het verminderen van de gewrichtspijn. Daarnaast kan wietolie helpen bij het verminderen van de zwellingen in de ledematen, iets waar veel mensen met deze vorm van reuma last van hebben.

Wietolie tegen artrose

Artrose is een veelvoorkomende kwaal bij met name oude mensen. In Nederland lijden meer dan een miljoen mensen aan deze vorm van reuma. Wietolie werkt tegen artrose door het tegengaan van de gewrichtspijnen. Ten opzichte van andere pijnstillers heeft wietolie het grote voordeel dat er geen bijwerkingen zijn.

Wietolie tegen fibromyalgie

In tegenstelling tot andere vormen van reuma, kenmerkt fibromyalgie zich niet door gewrichtspijn, maar vooral door spierpijn rondom de gewrichten. Daarnaast hebben patiënten met fibromyalgie last van stijfheid van de spieren, moeheid en slaapproblemen.

Wietolie versoepelt de spieren waardoor de pijn in de spieren afneemt. Daarnaast zorgt wietolie voor een goede nachtrust waardoor patiënten met deze vorm van reuma overdag minder moe zijn.

Waar kan ik goede wietolie verkrijgen?

Verschillende gespecialiseerde CBD-webshops verkopen verschillende kwalitatief goede wietoliën met CBD (cannabidiol). Zij verkopen géén wietolie met THC (tetrahydrocannabinol). De verkoop van THC-houdende producten is namelijk (nog steeds) illegaal. Het is overigens niet moeilijk om zelf THC-wietolie te maken.

Back To Top