Skip to content
Delta 8 THC

Wat is delta-8 THC?

Delta-8 THC is momenteel één van de meest besproken producten in de wereld van cannabis. Het is een cannabinoïde waar je wel high van kunt worden net als bij traditionele THC, maar veel minder heftig. Delta-8 wordt gevonden in kleine hoeveelheden in de cannabisplant en wordt vaak omgezet vanuit andere verbindingen zoals CBD. Heb je er nog nooit van gehoord, dan zal dat zeker snel gebeuren.

De eerste reden waarom de interesse in delta-8 producten zo groot is, is vanwege het feit dat het zich in een legaal grijs gebied bevindt: delta-8 kan van hennep worden gemaakt. Zo wordt in Amerika dankzij een landbouwwet uit 2018, cannabis met minder dan 0,3% THC beschouwd als hennep en alles dat op natuurlijke wijze wordt onttrokken aan hennep wordt beschouwd als legaal.

Dat betekent dat je, als je hennep CBD omzet in delta-8, een legaal cannabisproduct hebt waar mensen high van worden, hoewel minder high dan van traditionele THC. Sommige Amerikaanse staten zijn begonnen met het reguleren van delta-8, andere niet.

De tweede reden waarom mensen zo nieuwsgierig zijn naar delta-8 is omdat het veel minder heftig en veel toegankelijker is dan de high die je krijgt door het gebruik van traditionele cannabis met THC. 

Dus word je er nou echt high van? We doen een test met delta-8.

Is delta-8 minder heftig dan THC?

Om delta-8 THC te testen, ging ik naar een coffeeshop in Amsterdam, voor een pakje van 250 mg (tien porties van 25 mg) Blue Raspberry Gummies van het merk Smokiez. Ik koos voor Smokiez omdat hun geweldig traditionele gummies tot mijn favoriete behoren, waardoor ik een geweldig vergelijkbaar referentieproduct heb. Bovendien is het belangrijk om, wanneer je nieuwe producten uitprobeert, voor een betrouwbaar merk te kiezen waarvan je weet dat de producten goed zijn.

Omdat delta-8 naar zeggen minder intense effecten heeft dan traditionele THC, besloot ik het te gebruiken in afzonderlijke doses van 50 mg en 100 mg, oftewel respectievelijk twee en vier gummies. Op de verpakking stond een activeringstijd van 45 minuten.

Ik nam elke portie in op een lege maag zodat ik er zo snel mogelijk wat van zou merken, en liet vervolgens een periode van vier uur voorbij gaan omdat edibles meestal 3-4 uur nodig hebben om hun werk te doen. Ik nam die dag geen andere cannabisproducten en begon dus vanuit een volledig sobere toestand.

Dit is wat ik heb ervaren.

OPMERKING: Het volgende experiment is een menselijke proef en geen wetenschappelijk experiment. Ervaring met cannabis, gebruiksfrequentie en je stofwisseling spelen allemaal een rol bij hoe high iemand wordt. Gebruiksresultaten kunnen dus variëren.

Ervaring 50 mg dosis

Ik nam de eerste dosis om half elf ‘s ochtends en na ongeveer een half uur begon ik het bekende gevoel in mijn hoofd en lichaam op te merken dat mij vertelt dat er wiet in mijn systeem zit. Of pardon, hennep.

Wat je moet weten voordat we mijn delta-8 ervaring verder bespreken is mijn tolerantieniveau. Ik rook veel joints, elke dag en de hele dag door, afgewisseld met dabs. Er is dus heel wat wiet voor nodig om mij op deze manier plat te krijgen.

Maar met traditionele edibles is dit over het algemeen het tegenovergestelde. Ze hebben altijd de neiging mij te besluipen omdat ik steeds vergeet dat ik ze heb ingenomen en dan slaan ze ongenadig hard toe. Dat is de reden waarom ik ze meestal links laat liggen.

Dat gezegd hebbende, zou een dosis edibles van 50 mg mij zonder enige twijfel binnen een paar uur in slaap hebben gewiegd, maar de delta-8 gummies produceerden een soort van stimulerende, energieke ervaring, die je ook krijgt van een lekker versgebakken broodje en een goede kop koffie vroeg in de ochtend.

Het was bijna als het roken van een joint met CBD-dominante bloem, waarbij je je alert voelt, helder, en klaar om de confrontatie met de dag aan te gaan. Binnen een uur nadat ik deze gummies had genuttigd, zat ik als een waanzinnig een stuk voor mijn werk te schrijven.

Eerlijk gezegd verwachtte ik helemaal niks te merken toen ik die twee gummies innam. Ik geloofde er eigenlijk niet zo in. Maar mijn ervaring met Smokiez delta-8 gummies zorgde ervoor dat ik dansend door mijn to-do-list ging en ik zinnen kon produceren die vanwege een writer’s block al een maand niet uit mijn pen waren gekomen.

Mijn hoofd wil nogal eens zwaar zijn door het nieuws over alles wat er gaande is in de wereld en door mijn eigen angsten. Het zorgt ervoor dat ik in een staat raak waarin ik het dagelijks leven amper aankan, laat staan mijn werk. Cannabis is één van mijn favoriete middeltjes om dit tegen te gaan en delta-8 heeft bewezen dat het dezelfde voordelen heeft als die ik ervaar door het roken van een joint en waarbij ik mijzelf constant vertel dat alles goed gaat komen. Alleen dan wel zonder de suffige kater.

Dit was dus een heel aangename verrassing. Volgens mij doet delta-8 dus echt wat het belooft. Het zou zomaar de zwakkere versie van THC kunnen zijn die cannabis meer benaderbaar maakt voor mensen met een lagere tolerantie.

Rond het middaguur begon de delta-8 high af te nemen en rond 14 uur was het enige dat ik er nog van merkte een droge mond en uitdrogingsverschijnselen.

Oordeel 50 mg

Als ik de 50 mg high met een woord zou moeten beschrijven dan zou ik zeggen “energiek”.

Ik heb mij niet een keer groggy gevoeld en ik heb ook nooit het gevoel gehad dat mijn lichaam bedwelmd werd door de THC. In plaats daarvan voelde ik mij productief, gemotiveerd en blij. Het was dezelfde soort high die ik krijg van stammen als Super Silver Haze en Chocolope.

Dit in tegenstelling tot traditionele edibles, waarbij het slechts een kwestie van tijd is voordat ik horizontaal op de bank lig met de afstandsbediening in mijn hand, klaar om urenlang tijd te verdoen met kijken naar filmpjes op YouTube. In het geval van delta-8 ging ik direct na het innemen van de edibles aan de slag en werkte ik vier uur achter elkaar. Dat heeft Ernest Hemingway nooit gepresteerd.

Dus ja, gebaseerd op persoonlijke ervaring zou ik zeggen dat je van delta-8 gummies inderdaad high wordt, maar dat deze high minder heftig is dan bij het roken van joints of traditionele bloem of het eten van traditionele edibles.

Oordeel 100 mg

Ik nam de 100 mg dosering van delta-8 gummies om vier uur ‘s middags. Mijn ervaring hierbij was dat ik mij precies hetzelfde voelde als bij de 50 mg dosering. Ik was niet veel meer high, ik had alleen weer dat gevoel in mijn lichaam en hoofd dat nooit resulteerde in een slaperige kater, zelfs niet toen het al halverwege de avond was.

Ik was enigszins teleurgesteld daarover want ik had gedacht dat ik superhigh zou worden. Uiteindelijk besefte ik dat ik waarschijnlijk de hele dag door delta-8 gummies zou kunnen slikken zonder het gevoel te hebben dat ik daarna twee dagen achtereen zou moeten slapen om die o-mijn-god-ik-ben-zo-high spinnenwebben uit mijn hoofd te krijgen die ik soms heb bij het gebruik van traditionele THC.

Word je high van delta-8 THC?

Ja, je wordt zeker high van delta-8, maar het is een veel lichtere high dan waar ik aan gewend ben bij het roken van joints, dabben en het eten van gewone edibles.

Deze gummies waren absoluut veel minder heftig dan de normale delta-9 THC edibles. Uiteindelijk heeft dit thuisexperiment mij het gevoel gegeven dat delta-8 geweldig is voor mensen die een energieke ervaring willen van cannabis, maar die geen joints willen roken of willen dabben.
Of als je gewoon veel te high wordt van joints en dabs en je je eigenlijk verre wilt houden van cannabis en zijn vele voordelen, dan zou delta-8 wel eens kunnen zijn waarnaar je op zoek bent.

Mensen verwachten meestal dat edibles hard toeslaan waardoor je de rest van de tijd suf op de bank ligt. Misschien is delta-8 wel de oplossing om dat te voorkomen.

Back To Top