Skip to content
Is THC-olie halal of haram?

Is THC-olie halal of haram?

Bent u zelf islamitisch of heeft u zich wel eens afgevraagd of THC-olie halal is? Om die vraag te kunnen beantwoorden zetten we een aantal belangrijke onderdelen op een rij. Voordat we ingaan op de vraag of THC-olie halal of haram is, leggen we eerst uit wat THC-olie precies is en waar u het voor kunt gebruiken.

Wat is THC-olie?

THC is een stof die wordt verkregen uit de cannabisplant. Het bevat de actieve stof tetrahydrocannabinol (THC), die bekend staat om zijn psychoactieve effecten. De THC wordt niet puur gebruikt, maar wordt samengevoegd met een dragende olie, zoals olijfolie, MCT-olie of hennepzaadolie, zodat er een THC-olie ontstaat. De THC is op die manier beter te doseren.

Gebruik van THC-olie

THC-olie wordt vaak ingezet voor vermindering van angst en stress, en verbetering van de slaap. Daarnaast heeft THC-olie pijnstillende en ontstekingsremmende effecten. Ook helpt THC-olie tegen misselijkheid en braken, zoals bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan. THC-olie kan dus gebruikt worden voor een breed scala aan klachten. Als u overweegt om THC-olie te gebruiken voor medische doeleinden, is het raadzaam om advies in te winnen bij uw huisarts.

Wat is halal en haram?

Halal en haram zijn twee termen die worden gebruikt binnen de islam om te verwijzen naar wat toegestaan en verboden is volgens de islamitische wetgeving, de sharia. Halal betekent ’toegestaan’ of ‘wettig’ in het Arabisch. Hiermee wordt verwezen naar alles wat in overeenstemming is met de voorschriften en richtlijnen van de islam. Deze richtlijnen kunnen van toepassing zijn op voedingsmiddelen, dranken, handelingen en gedragingen die zijn toegestaan voor moslims volgens de islamitische wet. Haram betekent het tegenovergestelde, namelijk ‘verboden’ of ‘onwettig’ in het Arabisch. Het verwijst naar alles wat in strijd is met de voorschriften en richtlijnen van de islam. Ook dit is van toepassing op voedingsmiddelen, dranken, handelingen en gedragingen die dan als haram worden beschouwd. Dit is dan verboden voor moslims volgens de islamitische wet. Het concept van halal en haram strekt zich uit tot alle aspecten van het dagelijks leven, waaronder financiën, ethiek, gedrag en relaties. De voorschriften van halal en haram vormen een onderdeel van de toewijding aan de islam en zijn een manier om een eerzaam en toegewijd leven te lijden.

Is THC-olie halal?

De Sharia bepaalt dat je als Moslim geen bedwelmende stoffen mag nuttigen zoals alcohol, dat is dus haram. Zoals we in het begin van de tekst hebben behandeld is THC een psychoactieve stof uit de cannabisplant. Je zou dus kunnen zeggen dat THC-olie haram is, maar hoe zit het dan met het medicinaal gebruik van THC-olie?
Vanaf 2003 is het mogelijk om medicinale cannabis, waaronder dus THC-olie, voorgeschreven te krijgen door de huisarts. Apothekers mogen dit dan op recept verstrekken aan patiënten. Medicinale cannabis is van hoge kwaliteit en dient als enige doel om patiënten te helpen bij de eerdergenoemde klachten, zoals bij kanker of andere lichamelijke aandoeningen. THC-olie is dus haram, omdat het een bedwelmend middel is. Echter is het een persoonlijke afweging om het wel of niet te gebruiken voor uitsluitend medische doeleinden.

Back To Top