Skip to content
Californie

Ziekenhuizen in Californië staan het gebruik van cannabis toe voor terminaal zieke patiënten

Door een nieuwe wet die dit jaar is ingegaan mogen terminaal zieke patiënten in de Amerikaanse staat Californië wanneer ze in het ziekenhuis liggen vanaf nu behandelingen ondergaan met medische cannabis.

De nieuwe wet, die het toestaat dat terminaal zieke klinische patiënten medicinale cannabis gebruiken, is op 1 januari 2022 in werking getreden, meldt de North Bay Business Journal. ‘The Compassionate Access to Medical Cannabis Act’ (Wet Medicinale Cannabis in Schrijnende Gevallen), ook wel ‘Ryan’s Law’ genoemd, werd afgelopen september ondertekend door gouverneur Gavin Newsom (D).

De wet stelt dat het roken of vapen van cannabis in ziekenhuizen is toegestaan. Daarnaast zijn er ook beschermingsregels in de wet opgenomen voor ziekenhuizen en zorgverleners die zich zorgen maken over de manier waarop de wet botst met federale wetgeving waarin cannabis nog steeds illegaal is als zijnde een Categorie 1 drug, volgens het rapport.

Deze tegenstrijdigheid heeft geleid tot behoedzaamheid bij zowel ziekenhuisbestuurders als andere professionals in de gezondheidszorg. Jan Emerson-Shea, woordvoerder van de California Hospital Association (Verenigingen van Ziekenhuizen), heeft het Journal laten weten dat de organisatie er ‘in eerste instantie op tegen was,’ en omschreef de kwestie daarbij vooral als een ‘dilemma voor ziekenhuizen’ en geen kwestie van federale wetgeving of doeltreffendheid.

‘Ziekenhuizen zijn genoodzaakt om te voldoen aan de federale wet (onder) Medicare-regelgeving.’ — Jan Emerson-Shea via het Journal

Hoewel de sponsor van de wet, senator Ben Hueso (D), aan een ‘opschoonwet’ werkt en een ‘safe harbor’ (veilige haven)-bepaling heeft opgenomen in de oorspronkelijke wet die het mogelijk maakt voor een ziekenhuis om het programma op te schorten indien er federale interventie wordt vermoed, is het onduidelijk hoeveel ziekenhuizen en zorginstellingen zich bij het programma zullen aansluiten. Deborah Pacyna, woordvoerder van de California Association of Health Facilities, vertelde het Journal dat ‘niemand stappen zal zetten’ tot nadere uitleg volgt.

Hueso is van mening dat het risico op federale interventie ‘weinig tot geen’ is en dat zorginstellingen ‘de benodigde autoriteit hebben om de wet uit te voeren’.

De wet is vernoemd naar Ryan Bartell, die is overleden aan alvleesklierkanker. Zijn vader, Jim Bartell, begon met lobbyen voor de aanpassing van de wet nadat hij zag hoeveel cannabis zijn zoon hielp in zijn laatste levensfase. Bartell hoopt dat de nieuwe wet ‘miljoenen families’ zal helpen.


Back To Top