Skip to content
THC-olie-illegaal

THC-olie illegaal?

Is THC-olie illegaal?

Cannabisolie met een THC-percentage hoger dan 0,05% wordt aangemerkt als illegaal. De reden dat THC-olie illegaal is vindt zijn oorsprong in Amerika. De donkere dagen voor THC-olie begonnen in het begin van de 20ste eeuw met de komst van chemisch gemaakte medicijnen (synthetisch) en een opkomend winstgericht medisch systeem. De nieuwe orde wilde geen concurrentie. Cannabis(olie) genoot nog steeds de voorkeur van vele patiënten en artsen boven de nieuwe synthetische medicijnen die waren samengesteld uit onnatuurlijke giftige stoffen.

Farmaceutische industrie

Na lobbywerk door de farmaceutische industrie en angstwekkende desinformatie door de van hun donatie afhankelijke bondgenoten in het congres, werd in 1937 een wet goedgekeurd. Deze wet verbood artsen onder dreiging van vervolging om cannabis voor te schrijven. De wet werd tegengewerkt door de American Medical Association van die tijd. Desondanks werden alle cannabisproducten verwijderd uit de Amerikaanse pharmacopoeia (officieel handboek met voorschriften voor de analyse van geneesmiddelen).

 

Harry-Anslinger-cannabisolie-illegaal
“Reefer (cannabis) laat donkere mensen denken dat ze net zo goed zijn als blanke mensen” – Harry J. Anslinger

Harry J. Anslinger

Anslinger was een racist en het hoofd van het federale bureau tegen verdovende middelen van 1930 tot 1962. Hij was voorstander van het alcoholverbod in Amerika. Nadat alcohol opnieuw werd gelegaliseerd in plaats van om het uit de handel te halen stemde de enorme bureaucratie van het verbod zijn werking af om cannabis uit te roeien, Anslinger voorop. Anslinger was bezorgd dat het gebruik van cannabis door zwarte en latino jazz musici zou leiden tot meer criminaliteit en een verhoging van geestesziekten in Amerika.

Einde Amerikaanse cannabisoorlog ’90

Californië was de eerste Amerikaanse staat die een medische marihuana wet aannam in 1996. De bedoeling van deze wet was om hulp te geven aan patiënten die lijden aan chronische pijn, aids, kanker en andere ziektes. Van 1996 tot 2016 hebben 22 andere staten soortgelijke wetten aangenomen. Anno 2016 hebben nog eens 6 staten maatregelen of wetgeving in behandeling.

Toekomstbeeld

De grote vraag is natuurlijk wanneer cannabisolie met een THC-percentage hoger dan 0,05% legaal verkrijgbaar is op zowel de Nederlandse als Belgische markt. Het antwoord hierop is simpel: wanneer de overheid inziet dat het legaliseren lucratief is, lees: zal leiden tot belastingopbrengsten. Tot die tijd kan CBD-olie (legaal te koop) of het zelf maken van THC-olie soelaas bieden.

Back To Top