Skip to content
Angst en wietolie

Angst en wietolie

Angst en wietolie

Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. Als een angst geen reële oorzaak heeft en iemand er sociale problemen door ondervindt, is er sprake van een stoornis. De angst is dan groot, houdt lang aan en zorgt voor veel hinder in het dagelijks leven.

Mensen met angstklachten kunnen bijvoorbeeld prikkelbaar, gespannen en moe zijn. Ook kunnen ze last hebben van piekeren en slapeloosheid. Op momenten van grote angst kan men last krijgen van hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid, diarree en een gevoel van controleverlies. Zo kunnen mensen in een vicieuze cirkel terechtkomen, waarbij ze bang worden voor hun eigen angstgevoel.

Therapie en medicatie

In de psychiatrie komen angststoornissen het meeste voor. Bijna 20 procent van alle Nederlanders heeft ooit last (gehad) van een angststoornis. De reguliere behandeling bestaat meestal uit psychotherapie, eventueel in combinatie met kalmerende medicijnen zoals Benzodiazepine.

Kalmerend effect

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het gebruik van wietolie (ook wel cannabisolie genoemd) bij angstklachten. Hoewel soms wordt gedacht dat wiet het angstgevoel kan versterken, wees Amerikaans onderzoek juist uit dat het angst- en stressgevoelens kan reguleren. Eerder Braziliaans onderzoek wees uit dat wiet een kalmerende stof bevat (cannabidiol ofwel CBD) die het angstgevoel vermindert.

“Dankzij wiet voel ik me weer een normaal mens”

In Israël is medicinale wiet meer ingeburgerd dan in andere landen. Zo bestaan er speciale wietklinieken, die regelmatig worden bezocht door de voormalige soldaat Ben. Door zijn posttraumatische stress-stoornis (PTSS) was hij voortdurend angstig. De ontdekking van wiet was voor hem een keerpunt in zijn leven: “Ik kon weer eten, slapen en genieten. Het was ongelooflijk maar ik voelde me weer mens — een normaal persoon.”

Bekijk hier Ben’s hele verhaal:

Back To Top