Skip to content
pijn

Pijn

Cannabisolie als pijnstiller

Aanvankelijk werd medicinale cannabis eigenlijk alleen gebruikt als pijnstiller bij zeer ernstige ziekten. Hoewel wetenschappers de afgelopen jaren steeds meer medische toepassingen voor cannabisproducten ontdekken, is het verlichten van pijn nog steeds de meest voorkomende toepassing van cannabisolie.

Cannabisolie bij pijn door ernstige ziekten

In de eerste plaats wordt cannabisolie veel gebruikt om de chronische pijn te verlichten die samenhangen met serieuze medische aandoeningen zoals kanker, artrose, reuma, Ziekte van Lyme en fibromyalgie.

Bij dit soort ziekten schrijven artsen medicinale cannabis vaak pas voor wanneer andere pijnstillers niet meer werken. Dat hangt samen met het taboe rondom medicinale cannabis dat nog steeds niet helemaal is verdwenen.

Als patiënt ben je natuurlijk vrij om eerder over te gaan op het gebruik van cannabisolie. Het is wel verstandig dat je vooraf jouw arts over jouw voornemen informeert. Je mag er immers van uitgaan dat jouw dokter het beste voorheeft met je gezondheid.

Cannabisolie bij algemene pijnklachten

Behalve het gebruik van cannabisolie als pijnstiller bij specifieke chronische ziekten, is cannabisolie ook een geschikte pijnstiller voor meer algemene pijnklachten. U kunt dan denken aan het gebruik van cannabisolie voor het verlichten van rugpijn, spierpijn, pijn in de gewrichten, hoofdpijn etc.

Een belangrijk voordeel van cannabisolie ten opzichte van synthetische pijnstillers is dat het hier gaat om een natuurlijk product zonder ernstige bijwerkingen. De enige bijwerking van cannabisolie op basis van tetrahydrocannabinol (THC-olie) is het risico van een high. Dat risico is echter eenvoudig onder controle te houden door een juiste dosering. Voor cannabisolie op basis van cannabidiol (CBD-olie) zijn al helemaal geen bijwerkingen bekend.

Wetenschappelijk onderzoek

Hoewel al eeuwen bekend is dat cannabis een effectieve pijnstiller is, is er relatief weinig wetenschappelijk onderzoek verricht over dit onderwerp. Wanneer je er even over nadenkt, dan is dat ook wel te begrijpen. Immers waarom zou je iets onderzoeken dat algemeen bekend is? Daar valt weinig eer mee te behalen.

Toch bestaat er wel degelijk serieus wetenschappelijk onderzoek naar de werking van medicinale cannabis als pijnstiller. Wij gaan hieronder dieper in op één zo’n onderzoek. Het betreft hier een onderzoek van de universiteit van San Francisco.

Cannabisolie alternatief voor opiaten

Overal in de wereld worden in ziekenhuizen opiaten gebruikt als verlichter van ondragelijke pijn bij zeer ernstige medische aandoeningen. Opiaten kunnen echter verslavend werken. Het is natuurlijk niet de bedoeling van de artsen om van patiënten verslaafden te maken. Daarom onderzochten wetenschappers aan de universiteit van San Francisco of medicinale cannabis een goed alternatief zou zijn voor opiaten als pijnstiller. Cannabis is immers niet verslavend.

Voor hun onderzoek maakten de Californische wetenschappers gebruik van een groep patiënten die tot dan toe opiaten kreeg toegediend ter bestrijding van chronische pijn. Tijdens het onderzoek kregen de patiënten medicinale cannabis toegediend in plaats van de opiaten. De onderzoekers wachtte een aangename verrassing. De cannabis verlichtte de chronische pijn bij de patiënten significant meer, dan men vooraf had verwacht.

Zie ook:
Cannabisolie en pijnbestrijding

Back To Top