Skip to content
Wietolie en jicht

Wietolie tegen jicht

Wietolie kan een effectieve pijnstiller zijn bij een acute aanval van jicht.

Hoe werkt wietolie tegen jicht?

Wanneer het bloed een verhoogde concentratie urinezuur bevat, dan bestaat het risico dat het urinezuur zich uitkristalliseert. Omdat warm bloed urinezuur makkelijk oplost, doet kristallisatie zich meestal voor op de koudere plekken in het lichaam, zoals in de gewrichten van de voet of de hand (jicht).

Het is niet moeilijk om je voor te stellen, dat harde en scherpe kristallen ontzettend pijn kunnen doen wanneer deze zich opstapelen in je lichaam. Bij een jichtaanval kan wietolie de chronisch pijn aanmerkelijk verlichten. Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat wietolie ontstekingsremmend werkt.

Vanzelfsprekend kan een acute jichtaanval ook bestreden worden met andere pijnstillers. Bij een aanval van jicht krijgen patiënten vaak niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) voorgeschreven. Aan NSAID’s zijn echter vervelende bijwerkingen verbonden. Hetzelfde geldt voor veel andere synthetisch medicijnen die worden gebruikt bij jichtaanvallen.

Wietolie kent als natuurproduct vrijwel geen bijwerkingen. Het enige risico bij wietolie op basis van THC is de kans op een high. Met een juiste dosering is dat vrij eenvoudig te voorkomen. Aan CBD-wietolie zijn, tot zover bekend, al helemaal geen bijwerkingen verbonden.

Kan wietolie jicht voorkomen?

Zoals eerder aangegeven is een verhoogde concentratie urinezuur de belangrijkste oorzaak van jicht. De meeste behandelmethoden richten zich daarom op het verlagen van de urinezuurconcentratie in het bloed. Dit kan enerzijds door medicatie en anderzijds door het aanpassen van je eet- en drinkpatroon. Bij mensen met overgewicht kan ook gewichtsverlies helpen om jicht tegen te gaan.

Het is helaas onbekend of ook wietolie kan helpen bij het voorkomen van jicht. Wereldwijd zijn er wel een aantal patiënten die beweren dankzij wietolie van jicht te zijn genezen. Dit aantal is echter op één hand te tellen.

Daarnaast bestaat er geen enkel wetenschappelijk onderzoek naar de werking van wietolie of medicinale cannabis bij jicht. Tijdens de research voor dit artikel hebben wij althans geen recente publicaties kunnen vinden.

Herontdekking cannabis als medicijn

Dat er geen recent wetenschappelijk onderzoek bestaat naar medicinale cannabis in relatie tot jicht, wil niet zeggen dat wietolie niet zou kunnen helpen.

In de negentiende eeuw werd cannabis al gebruikt voor verschillende medische aandoeningen. Zo schreef de persoonlijke arts van koningin Victoria van Groot-Brittannië in 1890 dat cannabis effectief is bij verschillende ziekten waaronder jicht.

Naar onze mening zou het daarom goed zijn als de huidige medische wetenschap onderzoek gaat doen naar de werking van verschillende stoffen uit de cannabisplant (cannabinoïden) bij jicht en aanverwante ziekten.

Back To Top