Ga naar hoofdinhoud
wietolie en crohn

Wietolie en Crohn

Wietolie bij Crohn

Wetenschappers ontdekken de geneeskrachtige werking van wietolie bij steeds meer ziektes. Ook patiënten merken positieve resultaten, getuige de vele positieve verhalen in documentaires, boeken en op internet. Bij de ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte van de darmen, kan wietolie voor spectaculaire verbeteringen zorgen.

Ziekte van Crohn?

Bij de ziekte van Crohn komen ontstekingen in het ergste geval voor in het hele spijsverteringskanaal (‘van mond tot kont’), maar dit verschilt per patiënt. Ook kunnen er fistels, een soort zweren, en abcessen ontstaan. De chronische ontstekingen veroorzaken symptomen zoals buikpijn, bloederige diarree, misselijkheid, overgeven, gewichtsverlies en koorts. De ziekte van Crohn wordt ongeneeslijk en chronisch genoemd. Van alle patiënten moet 80 procent langdurig medicijnen slikken. Wanneer medicatie niet meer helpt, is opereren (bijvoorbeeld door een deel van de darmen weg te halen) de laatste, ingrijpende ‘oplossing’.

“De resultaten van wietolie waren spectaculair”

Ook Ben werd veelvuldig geopereerd. “Mijn laatste operatie was eind januari, en dat was de zestigste keer…” schrijft hij op de website van de Crohn en Colitis Vereniging Nederland. Toen hem werd verteld dat het einde nog lang niet in zicht was, ging hij op zoek naar iets anders. Als snel kwam Ben terecht bij wietolie. “De resultaten waren al heel snel spectaculair. Mijn energiepeil ging omhoog en ik kwam weer aan. Mijn internist was verbijsterd, maar stond er wel positief tegenover.” Ook nu, 7 maanden verder, heeft hij geen fistels en abcessen meer. “Twee weken geleden heb ik de wietolie ook aan een kennis gegeven. Na 10 dagen was haar fistel bijna weg en na een maand helemaal. Mijn doel is uiteindelijk helemaal te stoppen met medicatie en alleen nog wietolie te gebruiken, want dat is puur natuur.”

De ziekte van Crohn bestrijden met een beetje THC-wietolie, veel CBD-wietolie, bèta-caryofylleen en vitamine D.

Onderzoek bevestigt effect wiet(olie)

Israëlisch onderzoek bevestigt het geneeskrachtige effect van wiet bij de ziekte van Crohn. Een groep van 11 patiënten, bij wie andere medicijnen hadden gefaald, rookte twee keer per dag wiet. Negentig procent bemerkte een klinische respons, zoals beter eten en slapen. Bij vijf patiënten waren de symptomen geheel verdwenen. De controlegroep, die een placebo had gekregen, rapporteerde een klinische respons in 40 procent van de gevallen. Slechts één patiënt meldde volledig herstel. De onderzoekers adviseren om het onderzoek op grotere schaal te herhalen, en te kiezen voor een andere toediening. Roken is namelijk niet alleen schadelijk voor de longen, maar ook bestaan er krachtiger vormen van toediening.

Een actief leven dankzij wietolie

Net als Ben merkte ook de Amerikaanse Shona Banda spectaculaire resultaten na het gebruik van wietolie. Zij was er nog slechter aan toe en kon nauwelijks meer eten. Ze raakte zwak en ondervoed. De ontdekking van wietolie leverde spectaculaire resultaten op: “Ik merkte al na een paar dagen resultaat. Geen dokter heeft mij ooit een medicijn gegeven dat zo goed werkte.” Uiteindelijk kon ze stoppen met alle medicatie. Ze leeft nu een actief leven en schreef een boek over haar ziekte: Live Free or Die. Bekijk haar verhaal in onderstaande video.

Hoe werkt wietolie tegen Crohn?

Wietolie bestrijdt de symptomen van de Ziekte van Crohn zoals vermagering, bloedverlies en diarree. Dankzij het gebruik van wietolie voelen patiënten met Crohn zich vaak beter en keert de eetlust terug. Daarnaast zorgt wietolie ervoor dat mensen weer een normaal leven kunnen leiden door het voorkomen van bloedverlies in de ontlasting en het voorkomen van diarree.

Sommige websites over medicinale cannabis beweren dat wietolie zelfs de Ziekte van Crohn kan genezen, maar zover willen wij hier niet gaan. De Ziekte van Crohn blijft tot op de dag van vandaag een ongeneeslijke ziekte. Er bestaan medicijnen die de Ziekte van Crohn afremmen en medicijnen die de symptomen onderdrukken. Wietolie behoort tot deze laatste categorie. Het is daarom onverstandig om ten gunste van wietolie helemaal te stoppen met de reguliere behandelmethoden voor de Ziekte van Crohn.

Wietolie is wel een goede vervanging voor medicijnen die alleen de symptomen van Crohn bestrijden. Ten opzichte van veel andere medicijnen kent wietolie het voordeel dat er geen bekende bijwerkingen bestaan.

Onderzoek wietolie en Ziekte van Crohn

Er zijn enkele recente wetenschappelijke onderzoeken beschikbaar over medicinale cannabis in relatie tot de Ziekte van Crohn. In hun conclusies zijn de onderzoekers voorzichtig positief over de mogelijkheden van cannabinoïden bij de behandeling van de Ziekte van Crohn, maar de onderzoekers geven daarbij direct aan, dat meer onderzoek noodzakelijk is.

Het meest veelbelovende onderzoek is dat van het Max Planck Instituut voor Psychiatrie in München. In een laboratoriumonderzoek met muizen bleek dat een synthetische cannabinoïde en endocannabinoïden de ontsteking van de dikke darm kunnen verhinderen. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn, dat wietolie ook zou kunnen helpen bij het afremmen van de Ziekte van Crohn. Echter ook hier geldt: meer onderzoek is nodig.

Hoe moet ik wietolie bij Crohn innemen?

Wietolie wordt vaak ingenomen door enkele druppels onder de tong te laten vallen, maar voor de Ziekte van Crohn adviseren wij een andere methode. Vul een lege capsule met vier tot vijf druppels wietolie en slik de capsule. Op die manier wordt het werkende ingrediënt van de wietolie (THC/CBD) minder verspreid over het hele lichaam. De wietolie werkt daardoor effectiever en u hoeft minder in te nemen.

Kijktip! Het interview met Vital Hids waarin hij beschrijft hoe hij de ziekte van Crohn zelf bestreden heeft met een beetje THC-wietolie, veel CBD-wietolie, bèta-caryofylleen en vitamine D.

Back To Top