Skip to content
THC-olie Ofinext

Nederlandse pionier Ofinext maakt THC-olie voor mondiale markt

Het Nederlandse bedrijf Ofinext gaat THC-olie produceren voor medicinaal gebruik. De productie van de farmaceutische THC-olie gaat eind 2019 van start.

De laatste jaren wordt THC-olie al op kleine schaal geproduceerd door een aantal apotheken in Nederland. Het productieproces wat door de apotheken gebruikt wordt is echter vrij duur. Er is ook een bloeiende illegale handel, waarbij de garantie voor kwaliteit en effectiviteit minder is. Veel patiënten kiezen er daarom voor om cannabis te blijven roken, in plaats van over te stappen naar THC-olie. Grootschalige productie van THC-olie onder farmaceutische omstandigheden bestond tot nu toe nog niet, maar dat gaat dus veranderen.

Plant-identieke THC-olie

Ofinext is een samenwerking tussen het in Groningen gevestigde Lab Ofichem en Phytonext uit Wageningen. Phytonext heeft een plant-identieke THC-olie ontwikkeld die wordt geproduceerd door Lab Ofichem op basis van de strikte voorschriften van de farmaceutische industrie. Deze THC-olie bevat alle heilzame stoffen van de cannabisplant. Deze full-spectrum cannabisextracten geproduceerd volgens farmaceutische voorschriften (Good Manufacturing Practice) zijn nog niet overal verkrijgbaar.

Grotere acceptatie van cannabis

Decennialang heeft cannabis een slecht imago gehad. Langzaamaan krijgt cannabis een positief imago. Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige eigenschappen van de cannabisplant. Vooral in Noord-Amerika investeren bedrijven miljarden euro’s in de (nieuwe) cannabissector. Nederland heeft veel kennis en ervaring op het gebied van cannabis, maar moet nu snel dingen naar een hoger niveau tillen. Zo niet, dan halen anderen hun achterstand in en verliest Nederland het concurrentievoordeel.

Hogere effectiviteit en minder bijwerkingen

Cannabis heeft de potentie om veel bestaande medicijnen te vervangen. Het kan verlichting bieden voor vele kwalen en aandoeningen waarvoor momenteel geen goed medicijn beschikbaar is. Het probleem is echter dat veel patiënten de cannabis nog steeds moeten roken. De extracten van Ofinext bevatten alle cannabinoïden en terpenen van de cannabisplant. Er is wetenschappelijk bewijs dat deze full spectrum extracten beter zijn dan de geïsoleerde cannabinoïden die momenteel op de markt zijn. Ze verhogen de effectiviteit en verminderen de bijwerkingen. Het extract wordt verwerkt tot verschillende toedieningsmethoden, zodat patiënten niet langer cannabis hoeven te roken. Het kan worden gebruikt om medicijnen voor verschillende kwalen en aandoeningen te ontwikkelen.

Ofinext

Ofinext is een samenwerking tussen het laboratorium Ofichem en Phytonext. Beiden hebben wettelijke toestemming om zich jarenlang bezig te houden met het onderzoek naar en de ontwikkeling van cannabisextracten. Deze samenwerking laat toe om de farmaceutische kennis uit Groningen te koppelen aan de kennis uit Wageningen.

Ofichem

De Ofichem Group is actief in het ontwikkelen, produceren en distribueren van actieve farmaceutische ingrediënten gedurende meer dan 40 jaar in overeenstemming met strikte internationale FDA en GMP farmaceutische voorschriften. ‘Deze samenwerking past perfect in onze missie om de gezondheid van mens en dier te helpen verbeteren op basis van gereguleerde productie van Active Pharmaceutical Ingredients (API’s),’ aldus de Ofichem Group.

Phytonext

Phytonext maakt deel uit van de Wageningse incubator BOX en heeft een unieke gepatenteerde extractietechnologie ontwikkeld die de productie mogelijk maakt van extracten met volledig spectrum bij een lage temperatuur, waarbij alle waardevolle stoffen worden bewaard. ‘Deze samenwerking stelt ons in staat om onze uitvinding in de praktijk te brengen en beschikbaar te maken voor de samenleving. Het is een belangrijke doorbraak op het gebied van voeding, gezondheid en farma,’ aldus Phytonext.

Back To Top