Skip to content
Crohn

Crohn

Cannabisolie en de Ziekte van Crohn

Bij een hele range aan ziektebeelden wordt cannabisolie vooral gebruikt als pijnstiller en om andere vervelende symptomen te bestrijden. Echter voor een groeiend aantal ziekten bestaan er aanwijzingen dat cannabisolie ook de patiënt kan genezen of op z’n minst een bepaalde ziekte kan afremmen. Een veelbelovend voorbeeld is wat cannabisolie doet bij patiënten die lijden aan de Ziekte van Crohn.


Ziekte van Crohn

De Ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van het darmkanaal. De ziekte werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 1932 door de Amerikaanse arts Burrill Crohn.Het is echt een heel vervelende ziekte. Door chronische ontstekingen in het maag-darmkanaal hebben patiënten met de Ziekte van Crohn last van chronische buikpijn, diarree, bloed in de ontlasting, overgeven, misselijkheid en koorts. Deze op zichzelf al nare symptomen leiden ook nog eens tot verlies van eetlust en gewichtsverlies.


Medicatie en operatie

In Nederland en België lijden enkele tienduizenden mensen aan de Ziekte van Crohn. Circa 80% van hen is ertoe veroordeelt om langdurig medicijnen te slikken. Wanneer medicatie niet meer werkt, wordt soms zelfs besloten om de ziekte te bestrijden door een deel van de darmen operationeel te verwijderen.Voor al deze mensen is er nu hoop, want er bestaan aanwijzingen dat cannabisolie de Ziekte van Crohn effectief kan afremmen.


Israëlisch onderzoek

Voor de eerste aanwijzing reizen wij af naar Israël. De Universiteit van Tel Aviv en het Meir Medical Center hebben namelijk samen onderzoek gedaan naar de werking van cannabis bij 11 patiënten met Crohn.

Bij 90% van de patiënten was een significante verbetering van de gezondheid zichtbaar. De eetlust was teruggekeerd en zij sliepen beter. Bij 5 patiënten waren de symptomen zelfs volledig verdwenen.

Aan de andere kant meldde slechts 1 patiënt een volledig herstel. Daarnaast gaat het hier om een onderzoek op beperkte schaal. Om die reden adviseren de wetenschappers om het onderzoek op grotere schaal te herhalen.


Max Planck Instituut

Een ander veelbelovend onderzoek is dat van het gerenommeerde Max Planck Instituut in München. In dit geval gaat het om een laboratoriumonderzoek met muizen.

De onderzoekers in München gebruikten een combinatie van een synthetische cannabinoïde en enkele endocannabinoïden. Dat zijn stoffen die vergelijkbaar zijn met stoffen die je ook kan terugvinden in de cannabisplant.

Uit het onderzoek van het Max Planck Instituut bleek dat de cannabinoïde/endocannabinoïde-mix de ontsteking van de dikke darm kan verhinderen. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat de toegediende stoffen ook bij mensen hetzelfde positieve effect hebben.


Patiëntverhaal

Verschillende patiënten met Crohn die cannabisolie gebruiken, zijn hier positief over. Wij lichten hier één verhaal uit.

Al op jonge leeftijd werd bij Vital de Ziekte van Crohn vastgesteld. De synthetische medicijnen die de dokters voorschreven bleken slechts matig te werken en de vervelende bijwerkingen waren ook niet echt bevorderlijk voor een fijn leven.

Daarom besloot de vader van Vital samen met zijn zoon om een keer cannabisolie uit te proberen. Dankzij de cannabisolie heeft Vital nu vrijwel geen last meer van al die vervelende symptomen van de Ziekte van Crohn.

Hoe cannabisolie innemen?
Enkele druppels cannabisolie onder de tong laten vallen is meestal de aangewezen methode om cannabisolie in te nemen. Echter voor de Ziekte van Crohn willen wij graag een andere methode suggereren:

Vul een lege capsule met 4 tot 5 druppels cannabisolie en neem de capsule in. De capsule lost op in de maag en het spijsverteringskanaal en de werkende stof (CBD/THC) komt direct aan bij het juiste orgaan. In andere woorden: de CBD/THC verspreidt zich minder over het hele lichaam en daarom hoef je minder cannabisolie in te nemen.

Meer onderzoek nodig
Medische onderzoeken met positieve resultaten en positieve patiëntverhalen. Dan zou je misschien denken: waarom geven wij niet aan alle Crohn-patiënten cannabisolie? Waar wachten wij op?

Voorzichtigheidshalve kunnen wij hier echter niet al te boude uitspraken over doen. Patiëntverhalen zijn altijd anekdotisch en de medische onderzoeken die tot op heden zijn gedaan, zijn van beperkte schaal. Medisch onderzoek met grotere patiëntgroepen en over langere tijd is noodzakelijk om tot meer definitieve conclusies te komen.

Persoonlijk hopen wij dat de medische wetenschap de potentie van medicinale cannabis en cannabisolie inziet en dat grootschalige medische onderzoeken er op korte termijn ook komen. Dat zou zoveel patiënten kunnen helpen die nu dagelijks lijden onder al de vervelende symptomen van de Ziekte van Crohn.

Back To Top