Skip to content
Neuropathie wietolie

Wietolie en neuropathie

Wietolie en neuropathie

Wietolie kan een effectieve pijnstiller zijn bij neuropathie / neuropathische pijn.

Hoe werkt wietolie bij neuropathie?

Wanneer één of meer zenuwen niet goed functioneren, dan noemt men dat neuropathie. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor neuropathie. De meest voorkomende vorm van neuropathie is diabetische neuropathie. Andere bekende oorzaken zijn o.a. een dwarslaesie, carpale tunnelsyndroom en een hernia.

Wanneer een zenuw niet goed functioneert, dan kan zich dit op verschillende manieren uiten, waaronder een doof gevoel, tintelingen, prikkelingen, koud pijnlijk gevoel, branderig gevoel, aanrakingspijnen en zenuwpijnen.

Chronische pijn ten gevolge van neuropathie noemen wij ook wel neuropathische pijn. Bij neuropathie is wietolie vooral effectief in de bestrijding van neuropathische pijn.

Wietolie ten opzichte van andere pijnstillers

Veel reguliere pijnstillers zoals paracetamol, aspirine en diclofenac werken niet echt bij neuropathische pijn. Wietolie is een stuk effectiever dan genoemde medicijnen. Natuurlijk bestaan er, naast wietolie, andere medicijnen die tot op bepaalde hoogte wel werken bij neuropathie. Echter aan veel van deze medicijnen zijn diverse nadelen verbonden. Dit lichten wij hieronder toe.

Bij neuropathische pijn schrijven dokters vaak zenuwblokkerende middelen voor of medicijnen die in de hersenen de verwerking van de pijnprikkel veranderen. Je kan dan denken aan antidepressiva of medicijnen die ook worden voorgeschreven bij epilepsie. Bij diabetische neuropathie krijgen patiënten vaak Cymbalta voorgeschreven.

Naast bijwerkingen die zijn verbonden aan veel van de genoemde medicijnen, blijkt het ook nog zo te zijn, dat één medicijn vaak onvoldoende is om de neuropathische pijn onder controle te krijgen. Daarom krijgen patiënten soms meerdere medicijnen tegelijk voorgeschreven. Bij extreme neuropathische pijn wordt soms zelfs morfine toegediend. Zoals bekend is morfine een opiaat met een risico op verslaving.

Gezien het bovenstaande kan wietolie een verstandig en effectief alternatief zijn bij neuropathie ten opzichte van andere medicijnen. Als natuurlijk product kent wietolie vrijwel geen bijwerkingen en in tegenstellingen tot opiaten zoals morfine is wietolie niet verslavend.

CBD-olie of THC-olie bij neuropathie

Over het gebruik van wietolie bij neuropathie geeft Het Instituut voor Neuropathische Pijn de tip om te kiezen voor wietolie met evenveel Tetrahydrocannabinol (THC) als Cannabidiol (CBD).

Wij gebruiken liever als stelregel dat, wanneer mogelijk, beter gekozen kan worden voor CBD-olie. De reden van onze voorkeur is dat wietolie op basis van CBD enkele voordelen heeft ten opzichte van wietolie op basis van THC.

Het eerste voordeel is dat het niet mogelijk is om high te worden van CBD-olie. Bij wietolie op basis van THC loop je bij een verkeerde dosering wel dat risico.

Ten tweede is CBD-olie legaal op de markt te verkrijgen. Wietolie op basis van THC zal je eigenhandig moeten produceren, want de verkoop van THC-olie is bij wet verboden.

Wij zijn van mening dat alleen bij aandoeningen waarbij Cannabidiol (CBD) bewezen niet effectief is, kan er beter meteen gekozen worden voor THC-olie. In alle andere gevallen is het verstandiger om eerst te beginnen met CBD-olie. Blijkt CBD-olie onvoldoende effectief te zijn, dan kan men later alsnog overstappen op THC-olie.

Neuropathie is daarbij een geval apart. Bij sommige vormen van neuropathie is CBD-olie al effectief, terwijl in andere situaties beter gekozen kan worden voor THC-olie.

Tip: Om tot de juiste keuze te komen, kan het helpen om te overleggen met een specialist en/of met je behandelende arts.

Back To Top