Skip to content
Autisme en cannabisolie

Autisme

Cannabisolie en de effecten bij autisme

Ruim 190.000 mensen in Nederland hebben een vorm van autisme. Autisme is een aandoening waarbij de informatieverwerking in de hersenen niet juist functioneert, waardoor alles op een andere manier wordt verwerkt. Autisme komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De prevalentiecijfers van autisme blijven stijgen en herinneren aan de noodzaak om een definitieve behandeling te vinden. Verschillende studies hebben onderzocht in hoeverre cannabisolie effectief kan zijn bij autisme.

Het verhaal van Joey

Er is weinig onderzoek gedaan naar cannabis ter behandeling van autisme. Desalniettemin zijn er vele patiëntenverhalen op het web te vinden, waarin de positieve effecten van cannabisolie bij autisme worden gedeeld. Eén voorbeeld is Mieko Hester-Perez, die na de ontdekking van medicinale cannabis, haar autistische zoon Joey hielp. Joey werd op zeer jonge leeftijd gediagnosticeerd met autisme en op vijfjarige leeftijd vertoonde hij agressief gedrag, zowel thuis als op school. Mieko heeft meerdere artsen benaderd ter behandeling van de autisme. De enige oplossing die zij konden bieden was een ander geneesmiddel. Deze middelen bleken zeer giftig en schadelijk voor Joey te zijn. Nadat Mieko zich in medicinale cannabis verdiept had, besloot ze dit bij Joey te proberen en met succes. Joey is minder tot nauwelijks agressief en zijn gedragsproblemen zijn aanzienlijk verminderd. Ook is hij minder angstig en slaapt hij beter.

Wetenschappelijk onderzoek

Het in de jaren ’90 ontdekte endocannabinoïdesysteem, is een uitgebreid netwerk van receptoren en cannabisachtige verbindingen in het lichaam. Het endocannabinoïdesysteem regelt verschillende functies zoals eetlust, pijn en ontsteking. Volgens een artikel in Neurotherapeuthics regelt het endocannabinoïdesysteem emotionele reacties en sociale interactie. Volgens dit onderzoek kan er verondersteld worden dat het beïnvloeden van de lichaamseigen cannabinoïden, een positief effect heeft op het autistische fenotype.

Het gebruik van cannabisolie kan op meerdere vlakken zorgen voor een positieve werking bij autisme, zoals het verminderen slaapproblemen. Slaapproblemen komen veelvuldig voor bij mensen met autisme. Onregelmatige slaapritmes worden veroorzaakt door een verstoring in het lichaam van de natuurlijke biologische klok. Uit een onderzoek geplaatst in het wetenschappelijk tijdschrift genaamd Britisch Journal of Pharmacology, is gebleken dat het endocannabinoïdesysteem het slaapritme kan moduleren.

Ernstige autisme gaat vaak gepaard met een angststoornis. Een onderzoek geplaatst in Neuropsychopharmacology, heeft aangetoond dat de niet-psychoactieve stof cannabidiol, of CBD-olie, angsten kan verminderen. Er werden 24 personen met een angststoornis behandeld met een placebo of CBD-olie, waarna ze gevraagd werden in het openbaar te spreken. De CBD-groep had aanzienlijk minder angst in vergelijking met de placebogroep. Volgens een studie heeft CBD-olie ook een anti-psychotische werking wat een rol speelt bij autisme, gelet op het feit dat jongeren met autisme gemiddeld een vijf keer zo hoog risico hebben op een psychotische stoornis dan leeftijdsgenoten.

De verschillende onderzoeken concluderen dat CBD-olie of THC-olie kan helpen bij de symptomen van autisme. De groeiende hoeveelheid bewijs voor de werkzaamheid van cannabis, laat zien dat cannabis een veelbelovend medicijn kan zijn bij de behandeling van autisme.

Back To Top