Skip to content
CBD-olie tegen een burn-out

CBD-olie tegen een burn-out

CBD-olie tegen een burn-out 

Het aantal mensen met een burn-out neemt al jaren toe. Wanneer iemand bij een bedrijfsarts belandt, gaat het bij meer dan 40% van de gevallen om een burn-out. In 2014 was dat nog 32%. Ook steeds meer jonge mensen krijgen ermee te maken. Het is dus een serieus probleem.

CBD-olie kan burn-out helpen voorkomen 

CBD-olie kan een ondersteunende rol spelen bij het voorkomen van een burn-out en bij het herstel na een burn-out.

Vanzelfsprekend kan CBD-olie op zichzelf niet voorkomen dat je een burn-out krijgt. Omgevingsfactoren zijn veel belangrijker. CBD-olie kan wel helpen.

Wij leggen hieronder uit welke rol CBD-olie kan spelen bij het voorkomen van en terugkomen na een burn-out.

Verstoorde energiebalans

Een burn-out is het gevolg van een verstoorde energiebalans. De oorzaken van een verstoorde energiebalans zijn gelegen in omgevingsfactoren (werkdruk, functie-inhoud, werkomstandigheden, privéomstandigheden etc.) in combinatie met iemands karakter.

Als je bijvoorbeeld een perfectionist bent en je hebt het gevoel dat je steeds bezig bent om andermans fouten te corrigeren, dan kan hierdoor de werkdruk ongewoon hoog komen te liggen. Als jij je dan ook nog ondergewaardeerd voelt door je leidinggevende en je collega’s (“daar heb je Pietje Precies weer”), dan zal jouw positieve energie snel opbranden. Wanneer je niet op tijd ingrijpt, dan kan dit uiteindelijk leiden tot het definitief opbranden van je energie: een burn-out.

Ingebouwde rustpunt

Iedereen die ooit een burn-out heeft meegemaakt, kan je vertellen dat het ontzettend zwaar is om van een burn-out te herstellen. Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ is bij een burn-out daarom absoluut van toepassing.

Voorkomen begint met herkennen en erkennen dat je op weg bent richting een burn-out. Vervolgens kan je werken aan verandering van de omstandigheden om een definitieve burn-out te voorkomen. Dit kan er bijvoorbeeld uit bestaan dat je ervoor kiest om elders een baan te vinden of dat je in overleg met je organisatie aanpassingen doet in de werkomstandigheden.

Een quick-win is bijvoorbeeld het inbouwen van vaste rustmomenten tijdens de werkdag. Dit kan je bijvoorbeeld doen door op gezette tijden een kop thee te zetten en dan ergens relax te gaan zitten om je thee te laten afkoelen en dan rustig je thee te drinken. Wanneer je dan hennepthee gebruikt, dan heb je ook nog het voordeel van de rustgevende stoffen in de hennepthee.

Rustgevende stoffen

Voor iemand die tegen een burn-out aanhinkt, is het devies ‘Tot rust komen’ makkelijker gezegd, dan gedaan. Ook hierbij kan CBD-olie helpen. CBD-olie bevat namelijk een aantal rustgevende stoffen (flavonoïden).

Daarnaast kan CBD-olie voor het naar bed gaan helpen om in slaap te vallen. Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor het voorkomen van een burn-out, maar het is ook noodzakelijk voor degenen die willen herstellen ná een burn-out.

Back To Top