Skip to content
Fibromyalgie

Fibromyalgie

Wat zijn de effecten van cannabisolie bij fibromyalgie?

Iedereen die lijdt aan fibromyalgie zal aangeven dat deze aandoening verwoestend kan zijn. Op sommige dagen kunnen eenvoudige klusjes, zoals de was en een ontbijt maken, uitputtend zijn of ronduit onmogelijk. Slechts een decennium geleden geloofden artsen niet dat fibromyalgie echt was. Inmiddels wordt fibromyalgie erkend, maar wordt deze aandoening nog steeds verkeerd begrepen en onjuist gediagnosticeerd. Kenmerkend voor fibromyalgie is chronische pijn die spieren en bindweefsel aantast, in combinatie met gewrichtsstijfheid, vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn en algemene zwakte.

Terwijl de oorzaak van de aandoening nog wordt onderzocht, zijn er onderzoeken verricht naar het effect van medicinale cannabis op fibromyalgie. De National Pain Foundation heeft in 2014 een onderzoek uitgevoerd onder meer dan 1.300 patiënten. Opvallend is dat bijna een derde van alle respondenten aangaf medicinale cannabis te hebben gebruikt. Van de meer dan 390 deelnemers aan het onderzoek die cannabis hadden gebruikt en dit vergeleken met reguliere medicijnen, rapporteerden veel patiënten dat cannabis effectiever was:

  • 62% gaf aan dat cannabis zeer effectief was bij de behandeling van hun symptomen;
  • 33% gaf aan dat cannabis slechts een beetje hielp;
  • 5% meldde dat cannabis helemaal niet hielp.

Wanneer deze resultaten vergeleken worden met reguliere medicijnen, kan gesteld worden dat medicinale cannabis zeer effectief is. Standaard medicatie is slechts bij 6 tot 8% patiënten zeer effectief. Bij 60 tot 68% helpen medicijnen helemaal niet. Gezien het veiligheidsprofiel van cannabis en de afwezigheid van nadelige bijwerkingen in vergelijking met reguliere medicijnen, suggereren de gegevens duidelijk dat cannabis een nieuw therapeutisch middel kan zijn tegen de symptomen van fibromyalgie.

De werking van medicinale cannabis is niet volledig begrepen. Wetenschappers zijn van mening dat de symptomen van fibromyalgie veroorzaakt worden door een tekortkoming in het endocannabinoïde systeem. Het gebruik van CBD-olie en THC-olie zou deze tekortkomingen aanvullen waardoor de symptomen verminderen.

Lees de ervaringen van Willy en Shanti over het gebruik van cannabisolie

In onderstaande video van Stichting Mediwiet, vertelt Willy over haar ervaring met wietolie ter behandeling van fibromyalgie. Zij heeft al jaren fibromyalgie, maar na het gebruik van cannabisolie werd haar pijn binnen enkele dagen verlicht. Zij gebruikt zowel CBD-olie als THC-olie en geleidelijk heeft zij de dosering opgebouwd.

Shanti is 70 jaar en heeft al sinds haar 9e fibromyalgie. Bij het bezoeken van een bijeenkomst over de voordelen van wietolie, heeft ze wietolie kunnen proberen. Slechts 20 minuten na inname van een druppel, ervoer zij verlichting van de pijnklachten. Sindsdien maakt ze haar eigen wietolie.

 

Back To Top