Skip to content
THC-olie bijwerkingen

Bijwerkingen THC-olie (wietolie)

Bijwerkingen van THC-olie (wietolie)

Wietolie, ook wel THC-olie genoemd, is een olie – met een aantal medicinale eigenschappen – samengesteld uit de cannabisplant. Deze olie wordt gemaakt van cannabisplanten die rijk zijn aan tetrahydrocannabinol (THC). Wietolie bevat dus grotendeels THC, dit is de stof die verantwoordelijk is voor het psychoactieve effect van cannabis. Het gebruik van THC kan over het algemeen als veilig worden beschouwd. Wel dient de kwaliteit van het product te worden gecontroleerd. Wietolie geproduceerd uit ongecontroleerde cannabis, kan vervuild zijn met pesticiden, zware metalen, microben (micro-organisme) en groeibevorderende stoffen.

De meest voorkomende bijwerkingen van wietolie zijn:

High worden: De meest bekende bijwerking van wietolie is ‘high’ worden. Bij gebruik van grote doses wietolie, ontstaat er een situatie van intoxicatie waarbij de werkelijkheid wordt vervormd. Meestal wordt dit ervaren als een moment van geluk en euforie. Naarmate de tijd verstrijkt verandert dit gevoel in ontspannenheid. Echter ervaren sommigen verwarring en paniek. Meestal is even zitten of liggen in een vertrouwde omgeving voldoende, bij voorkeur met een vertrouwd persoon. De ongewenste ‘high’ ervaring kan de volgende keer tegen worden gegaan, door de dosering te verlagen en/of in combinatie met CBD-olie in te nemen.

Psychose: Uit onderzoek is gebleken dat er niet een direct 1-op-1 een verband bestaat tussen cannabis en psychoses. Een klein deel van de bevolking draagt een bepaald gen met zich mee. Dragers van dit gen hebben bij gebruik van cannabis een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychotische problemen. Indien psychotische problemen in de familie voorkomen, wordt er aangeraden om in overleg met de arts cannabis te gebruiken.

Afhankelijkheid: Hoewel er veel studies zijn uitgevoerd op het gebruik van de recreatieve cannabis, is niet veel bekend over de afhankelijkheid (verslaving) van medicinale cannabis. In de meeste gevallen is een kleine hoeveelheid wietolie nodig voor het gewenste effect. In dergelijke situaties zal cannabisgebruik niet snel leiden tot een verslaving. Bij grote hoeveelheden wietolie op dagelijkse basis, kan het stoppen of verminderen leiden tot ontwenningsverschijnselen. Dit zijn milde vormen van rusteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid en misselijkheid.

Zwangerschap: Langdurig gebruik van wietolie tijdens de zwangerschap kan effect hebben op het ongeboren kind. De actieve stof in wietolie, THC, kan worden overgedragen aan de foetus en zal in de moedermelk terecht komen. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat gebruik van medicinale cannabis tijdens de zwangerschap, de ontwikkeling van het kind kan veranderen. Uit voorzorg is het dan ook afgeraden medicinale cannabis te gebruiken tijdens de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode.

Bijwerkingen voorkomen

De ongewenste bijwerkingen kunnen vermindert of voorkomen worden door een aantal eenvoudige handelingen. Het is aangeraden te starten met een lage dosis en voldoende tijd te nemen tot het verhogen van de dosering. Dit proces kan tot twee weken duren, door dagelijks de dosering een beetje te verhogen. Daarnaast kan de combinatie met CBD-olie de bijwerkingen van THC verminderen. De ideale verhouding tussen deze twee cannabinoiden verschilt van persoon tot persoon.

De bijwerkingen treden vooral op bij hoge doseringen. Lage doseringen zijn vaak voldoende voor een geneeskrachtige werking met minimale tot geen bijwerkingen.

THC-olie zelf maken

In bepaalde gespecialiseerde webshops vindt u een verschillende hulpmiddelen om zelf eenvoudig THC-olie te maken.

Meer weten over de bijwerkingen van CBD-olie?

Wilt u meer weten over de bijwerkingen van CBD-olie lees dan hier de blog waarin de verschillende bijwerkingen besproken worden.

Back To Top