Skip to content
Gezondheidsvoordelen hennepzaadolie

Gezondheidsvoordelen van hennepzaadolie

Wat is hennepzaadolie?

Volgens een studie in het Journal of Agricultural and Food chemistry, is hennep een gewas vol oliën met gezondheidsvoordelen. Hennep met een laag THC-gehalte (0,3%) is door de Europese Unie gelegaliseerd en wordt gebruikt in medicijnen, papier en textiel. Uit de zaadjes van de hennepplant kan hennepzaadolie worden verkregen. Dit wordt geproduceerd door de zaadjes koud te persen. Hennepzaadolie is een natuurlijk voedingsproduct dat gebruikt kan worden in een breed scala aan recepten, als voedingssupplement of op de huid. De onderzoekers analyseerden hennepzaadolie om de heilzame eigenschappen te achterhalen. Ze ontdekten dat sommige componenten van de olie, zoals sterolen en linoleenzuren, een goede gezondheid bevorderen.

Gezondheidsvoordelen van hennepzaadolie

Hennepzaad bevat alfalinoleenzuur en linolzuur. Linoleenzuur is een omega-3 vetzuur en linolzuur is een omega-6 vetzuur. De omega vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetzuren. Sommige studies hebben aangetoond dat deze vetzuren het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Het zijn essentiële vetzuren die niet door het lichaam worden aangemaakt, maar uit voeding gehaald moeten worden. Alfalinoleenzuur en linolzuur kunnen in het lichaam de vetzuren EPA en DHA aanmaken. Deze vetzuren hebben een belangrijke functie in het lichaam. Zo verlagen ze de bloeddruk, het cholesterolgehalte en verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten.

Hennepzaadolie bevat ook sterolen. Sterolen zijn verbindingen die een essentiële rol spelen bij het verlagen van cholesterol. Het dagelijks innemen van sterolen via de voeding is gekoppeld aan een lager risico op een hartaanval.

Hennep bevat niet alleen een schat aan gezonde vetten, maar het is ook een rijke bron van vitamine E. Vitamine E is een antioxidant dat essentieel is voor de huid en de algehele gezondheid. Na verloop van tijd stapelen vrije radicalen zich op in het lichaam. Vrije radicalen kunnen grote schade aanrichten aan het DNA en de celmembranen. Het consumeren van voedingsmiddelen met veel antioxiderende vitaminen neutraliseert vrije radicalen en beschermt zo de DNA en cellen tegen beschadiging. Afhankelijk van het type hennepzaadolie dat gebruikt wordt, kan het product ook cannabidiol (CBD) bevatten, wat een krachtiger antioxidant is dan vitamine E. De olie bevat ook andere vitaminen en mineralen, zoals magnesium, calcium, ijzer en bijna alle B-vitaminen.

De vetzuren in hennepzaadolie zijn ook heel gezond voor de huid. De vetzuren voeden en hydrateren de huid op de juiste manier. Er zijn veel huidproducten zoals gezichtscrèmes en lichaamscrèmes die hennepzaadolie als hoofdbestanddeel hebben. Het regelmatig gebruiken van hennepzaadolieproducten voor de huid, werkt tegen huidveroudering. Hennepolie voorkomt daarnaast huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, acné en een droge huid.

Hoe kan hennepzaadolie worden gebruikt?

Het dagelijks innemen van 2 eetlepels hennepzaadolie, levert de bovengenoemde voordelen op. Hennepzaadolie heeft een zachte nootachtige smaak en kan door een salade gemengd worden in plaats van olijfolie. Het combineert ook heerlijk met kaas of verwerk het door een pesto. Hennepzaadolie is een koudgeperste olie en niet geschikt om in te bakken. Bij het verhitten van de olie ontstaan er schadelijke transvetten. Naast het consumeren van de olie, kan de olie ook op de huid worden aangebracht.

Back To Top