Ga naar hoofdinhoud
Epilepsie en cannabisolie

Epilepsie

Epilepsie, minder epileptische aanvallen door cannabisolie

Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Dit ontstaat door een plotselinge, tijdelijke stoornis in de hersenen. De meest bekende is de zogenaamde ‘grote aanval’, ook wel insult genoemd, waarbij iemand het bewustzijn verliest, en met trekkingen op de grond ligt.

De behandeling bestaat voornamelijk uit het voorschrijven van medicatie. Insulten kunnen hiermee soms worden voorkomen, maar de ziekte kan niet worden genezen. Soms is een operatie mogelijk. Naar schatting hebben ongeveer 120.000 mensen in Nederland een vorm van epilepsie.

Minder epileptische aanvallen

Er komen steeds meer gegevens en positieve berichten van patiënten en artsen over de werkzaamheid van cannabis bij epilepsie, meldt ook het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC)van de Nederlandse overheid.

Het bureau verwijst door naar de International Association for Cannabinoid Medicines (IACM), die meldt: Het gebruik van cannabis bij epilepsie behoort historisch gezien tot de oudste toepassingen. Dierproeven leveren het bewijs van de anti-epileptische effecten van sommige cannabinoïden. De anti-epileptische werking van phenytoïne en diazepam werd door THC versterkt (bron).

In maart 2016 bleek uit een studie dat de stof CBD (cannabidiol) effectief kan zijn bij kinderen met het Dravet-syndroom, een zeldzame, ernstige vorm van epilepsie. De meeste kinderen (89%) rapporteerden een daling van de frequentie van aanvallen.

“Cannabisolie heeft voor mij echt een positief effect”

De Nederlandse twintiger Nelleke heeft eveneens baadt bij cannabisolie voor haar epilepsie. “Op mijn twaalfde kreeg ik een grote aanval maar we hebben niet gekeken wat het nou echt was,” vertelt ze. “Vorig jaar kreeg ik de diagnose epilepsie. Na weer een grote aanval ben ik gaan experimenteren met cannabisolie. Op een gegeven moment werd alles rustiger. De olie heeft echt een positief effect.” Haar vriend vult aan: “Autorijden gaat weer goed, school gaat beter, ze is meer bij de les, ze ziet er beter uit, ze is uitgerust, heeft rust in het hoofd. En de mensen in haar omgeving geven haar complimentjes: wat zie jij er goed uit de laatste weken!”

Interview Nelleke

Back To Top