THC bij rusteloze benen (ook wel restless legs) Rusteloze benen – ook bekend als de…
Cannabisolie en eetlust
Cannabisolie en de positieve effecten op eetlust
Heeft cannabisolie een positief effect op de eetlust? In deze bijdrage duiken wij in de verschillende onderzoeken die in de Verenigde Staten zijn uitgevoerd naar het gebruik van cannabisolie (THC-olie in het bijzonder) en de effecten hiervan op de eetlust bij de deelnemende personen aan deze onderzoeken.
Een chronisch gebrek aan eetlust weerspiegelt meestal een slechte gezondheid of ziekte. Een verminderde eetlust kan veroorzaakt worden door disfunctie van het spijsverteringssysteem, verstopping van het spijsverteringskanaal, chemo, infecties, zweren evenals acute stress en angst.
Een chronisch slechte eetlust leidt vaak tot een groot aantal gezondheidsproblemen, waaronder ondervoeding, een zwak immuunsysteem, langzame wondgenezing, spierzwakte, hypoglykemie, nierdisfunctie, menstruatieproblemen, haaruitval en zenuwaandoeningen. Het is algemeen bekend dat THC-olie de eetlust opwekt.
Onderzoek toont verband aan tussen cannabisolie en gewichtstoename
Inmiddels zijn er meer dan 28.000 onderzoeksrapporten over de hele wereld verschenen die getuigen van de voordelen van medicijnen gebaseerd op cannabis. Medicinale cannabis bevat hoge concentraties van therapeutische verbindingen genaamd cannabinoïden. THC (tetrahydrocannabinol) is de primaire stof die verantwoordelijk is voor de psychoactieve effecten van cannabis.
De cannabinoïde THC bevordert volgens een rapport uit 2007 gewichtstoename bij ouderen die lijden aan eetlust- en gewichtsverlies. In dit onderzoek werden 28 ouderen gedurende 12 weken behandeld met THC-olie (ook wel cannabisolie genoemd). De gemiddelde leeftijd van de onderzoeksgroep was 79,5 jaar. Het gemiddelde gewicht was 47,5 kg. Bij 15 personen werd een gewichtstoename waargenomen van 2,3 kilo tot en met 4,5 kilo. Gemiddeld was de gewichtstoename in de groep 1,4 kilo.
In een ander onderzoek uit 2005 kregen HIV/AIDS-patiënten marihuana te roken, dronabinol (synthetische THC) of een placebo. Zowel het roken van marihuana als enkel toediening van dronabinol leidden tot gewichtstoename onder de patiënten. De eetlust werd vergroot zonder bijwerkingen.
CBD-olie vermindert pyschoactieve effect THC-olie
Voor sommige mensen kan het psychoactieve effect van THC-olie als onprettig worden ervaren. THC-olie in combinatie met CBD-olie zou in dit geval uitkomst kunnen bieden. CBD-olie kan dit effect tegengaan waardoor hogere THC-gehaltes beter getolereerd kunnen worden. CBD-olie is legaal verkrijgbaar in Nederland. In verschillende CBD-webshops treft men een breed assortiment aan van verschillende A-leveranciers van CBD olie, zoals bijvoorbeeld: Medihemp en Jacob Hooy.
De ervaringen van Greet en Inge met cannabisolie
Op de website van Stichting Mediwiet is het verhaal van Greet te lezen. Wegens darmproblemen en diabetes is zij enorm afgevallen van 68 kilo naar slechts 55,5 kilo. Nadat zij 3 weken CBD-olie in combinatie met THC-olie gebruikte, is zij 3 kilo aangekomen.
Op de website van Stichting PGMCG is de ervaring van Inge te lezen. Zij leed aan lymfeklierkanker en kreeg zware chemokuren. Op aanraden van haar familie is zij gestart met het gebruik van THC-olie. Haar eetlust is gedurende haar ziekte en de chemokuren niet verminderd. Ook is zij niet misselijk geweest. Zij gebruikte 3 maal per dag THC-olie met een THC-percentage van 12%. Het psychoactieve effect van THC onderdrukte zij middels CBD-olie, in de verhouding van 3 druppels THC en 1 druppel CBD. Inmiddels heeft zij de laatste chemokuur gehad in augustus 2016 en tot op heden gebruikt ze dagelijks THC-olie.
Gezien het zeer gunstige veiligheidsprofiel van de cannabisplant en de toenemende hoeveelheid bewijs dat suggereert dat cannabinoïden kunnen helpen de eetlust te verhogen, komen veel patiënten met een gebrek aan eetlust in aanmerking voor medicinale cannabis. Echter is THC-olie niet legaal te koop in Nederland. Wel kunt u deze zelf maken. Om de juiste dosering te vinden zou u moeten experimenteren. Per persoon kan de werking bij bepaalde doseringen verschillen.