Skip to content
Chronische astma en wietolie

Chronische astma en THC-olie

Wietolie bij chronische astma

Wietolie kan helpen bij het tegengaan van de symptomen van chronische astma.

Hoe helpt wietolie bij chronische astma?

Wietolie op basis van de Tetrahydrocannabinol (THC) kan helpen tegen chronische astma, omdat THC de luchtwegen verruimt. Het verruimen van de luchtwegen zorgt ervoor dat astmapatiënten makkelijker kunnen ademhalen.

Verder bestaan er aanwijzingen dat THC-wietolie tegen de symptomen kan helpen, omdat THC waarschijnlijk het samentrekken van de longen tegengaat. Volgens medici is het samentrekken van de longen één van de factoren die kortademigheid bij astmapatiënten veroorzaken.

Werking wietolie bij astma wetenschappelijk bewezen?

Dat THC de luchtwegen verruimt, is al bekend sinds 1973. In dat jaar publiceerde onderzoekers van de University of California, Los Angeles (UCLA) hun resultaten van een onderzoek naar de effecten van THC op de luchtwegen.[i] Bij dit onderzoek kreeg een deel van de proefpersonen THC binnen door het roken van marihuana terwijl een ander deel THC kreeg toegediend in een meer zuivere vorm. Bij beide groepen bleek THC effectief bij het verruimen van de luchtwegen.

Hoewel in het geciteerde onderzoek een deel van de proefpersonen cannabis rookte, is bij astma om voor de hand liggende redenen niet verstandig om op deze manier THC in te nemen. Roken is immers één van de mogelijke oorzaken van astma en roken kan astma ook verergeren.

Bij aandoeningen op de longen, zoals astma en COPD, is wietolie vanzelfsprekend een verstandiger keuze. Bijkomend voordeel van wietolie is dat je heel precies de hoeveelheid THC die je binnenkrijgt kunt doseren. Dit verkleint het risico van high worden.

Sylvia is niet meer benauwd dankzij wietolie

Naast wetenschappelijk onderzoek bestaan er ook veel patiëntverhalen waaruit blijkt dat THC-wietolie een positief effect heeft bij de behandeling van chronische astma. Een Nederlands voorbeeld is het verhaal Sylvia:

In een interview op YouTube vertelt Sylvia hoe zij al 30 jaar last had van chronische astma. Bij haar uitte de astma zich vooral door benauwdheid. Al die tijd probeerde zij haar klachten te bestrijden met reguliere astmamedicijnen.

Recent besloot Sylvia te stoppen met de medicatie die de dokter haar voorschreef en in plaats daarvan wietolie te proberen. Zij probeerde eerst CBD-olie en merkte al enig effect, maar pas toen zij THC-olie ging gebruiken, verdween haar benauwdheid vrijwel volledig.

Helpt bij astma ook CBD-wietolie?

De medische onderzoeken en patiënten over wietolie in relatie tot astma hebben voornamelijk betrekking op THC-olie. Ons zijn geen onderzoeken of patiëntverhalen bekend waaruit blijkt dat CBD-olie werkt bij astma. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat CBD-wietolie nooit zou kunnen werken bij chronische astma. Wij hebben hier alleen nog onvoldoende aanwijzingen voor.

Hoe kom ik aan wietolie?

In de gespecialiseerde CBD-webshop verkoopt men alleen CBD-oliën en géén THC-wietolie, want alleen de verkoop van CBD-wietolie is legaal. De verkoop van THC-houdende producten is illegaal.

Wel is het vrij eenvoudig om THC-wietolie zelf te maken.

[i] Bron:
Tashkin DP, Shapiro BJ, Frank IM., Acute pulmonary physiologic effects of smoked marijuana and oral 9 -tetrahydrocannabinol in healthy young men, The New England journal of medicine, 1973 Aug 16; 289(7):336-41

Back To Top