Skip to content
Apotheek en cannabisolie

Apotheek

Medicinale cannabisolie verkrijgbaar bij de apotheek

Medicinale cannabisolie kopen via de apotheek? Medicinale cannabisolie is cannabis die patiënten op doktersvoorschrift als medicatie gebruiken. Medicinale cannabisolie wordt met name door de arts voorgeschreven bij aandoeningen waarbij gangbare medicijnen niet helpen. Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat cannabis verlichting kan bieden bij bepaalde aandoeningen. Cannabis kan onder ander helpen bij chronische pijn, verminderde eetlust en misselijkheid. Dit is slechts een kleine greep uit de uiteenlopende toepasbaarheid van medicinale cannabis. De werking van medicinale cannabis verschilt van persoon tot persoon. De arts bepaalt in overleg met de patiënt welke samenstelling het meest geschikt is, de wijze van gebruik en de dosering.

Bureau Medicinale Cannabis

In 2000 werd het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) opgericht, nadat toenmalige minister van Volksgezondheid Els Borst, van mening was dat patiënten die medicinale cannabis uit coffeeshops haalden, een alternatief geboden moest worden. Bij cannabis uit coffeeshops bestaat er de kans op vervuiling. BMC is een overheidsinstantie die zorgt voor de teelt van medicinale cannabis en bewaakt de kwaliteit van de gekweekte cannabis. BMC levert medicinale cannabis aan apotheken en verschillende instanties ten behoeve van onder andere wetenschappelijk onderzoek. Eén van deze apotheken is de Transvaal Apotheek.

Transvaal Apotheek

Sinds mei 2015 bereidt de Transvaal Apotheek in Den Haag medicinale cannabisolie. De cannabisolie wordt bereid uit ethanol extractie. Vervolgens wordt dit verdund in pindaolie. De cannabis die via de apotheek verstrekt wordt, voldoet aan hoge eisen en is van farmaceutische kwaliteit. De apotheek biedt verschillende soorten medicinale cannabisolie. De soorten verschillen in samenstelling en sterkte:

Bediol: 2,0% CBD/ 1,3% THC, 10 ml

Bedica: 2,0% THC, 10 ml (Indica)

Bedrocan: 2,0%THC, 10 ml

Bedrolite: 10% CBD, 10 ml

Cannabiszorg Rosmalen                      

De vraag naar medicinale cannabisolie is groot waardoor de schappen in de Transvaal Apotheek regelmatig leeg stonden. Onlangs is de tweede apotheek geopend in Nederland die cannabis verstrekt: Cannabiszorg. Echter is dit de eerste apotheek in Nederland die gespecialiseerd is in cannabis en waar alleen cannabis(olie) verkrijgbaar is. Cannabiszorg verwerkt de cannabis tot olie door middel van CO2-extractie: een methode waarbij onder hoge druk en lage temperatuur de actieve bestanddelen uit de cannabis geëxtraheerd worden. Het verkregen extract wordt verdund met amandelolie. Cannabisolie gemaakt met behulp van CO2-extractie is niet vergelijkbaar met cannabisolie verkregen met behulp van een ethanol extractie. Cannabiszorg bereidt dezelfde producten als de Transvaal Apotheek. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe samenstelling die binnenkort beschikbaar zal zijn, dat bestaat uit 5% CBD en 10% THC. Daarnaast bereiden ze in uitzonderlijke gevallen en in overleg met arts en patiënt cannabisolie met een gehalte van 75% THC.

Vergoeding medicinale cannabisolie zorgverzekeraar

Sommige zorgverzekeraars vergoeden medicinale cannabis. Voorheen werd medicinale cannabis vergoed vanuit de basisverzekering. Helaas is dit niet meer het geval na een kamerbrief van minister Schippers. Het gebruik van medicinale cannabis valt per 1 januari 2017 niet meer binnen de dekking van de Zorgverzekeringswet.

Back To Top