Skip to content
Wietolie bestellen in Belgie

Wietolie bestellen in België

Wietolie bestellen in België

België en wietolie? Wietolie (ook wel cannabisolie genoemd) bestaat uit verschillende stoffen genaamd cannabinoïden. In cannabis zit onder andere cannabiniol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC). CBD is een stof die onder andere angsten en spasmen kan verminderen. De andere stof genaamd THC is vooral bekend doordat de gebruiker high of stoned wordt. Naast de psychoactieve werking kan THC ook medische verlichting bieden bij verschillende kwalen.

In België zijn CBD-producten niet legaal. Elders in Europa kunnen CBD-producten echter wel legaal besteld worden. Dit geldt helaas niet voor THC-producten. Wietolie met een percentage van meer dan 0,05% THC is dan ook nergens verkrijgbaar.

Wietolie bij Multiple Sclerose

In België is er weinig geregeld omtrent medische cannabis. Sinds 2015 is medische cannabis alleen voor Multiple Sclerose beschikbaar in België in de vorm van een spray. De voorwaarden zijn zeer strikt: de therapeutische indicatie is beperkt tot de behandeling van symptomen bij volwassen patiënten met spasticiteit en alleen indien zij niet reageren op andere medicatie. Alleen dan mogen zij het middel proberen op voorschrift van een neuroloog.

Wietolie tegen andere aandoeningen

Er is veel meer vraag naar medische cannabis, dan alleen onder MS-patiënten. Deze regulering is een zeer beperkte farmaceutische regulering. Wietolie kan bij meerdere aandoeningen helpen, zoals kanker, reuma en epilepsie.

Artsen hebben een therapeutische vrijheid in België en mogen medische cannabis voorschrijven, maar de patiënt kan deze nergens afhalen in België. Hiermee worden patiënten gedwongen om cannabis elders te halen. Voor medische cannabis benaderen sommige patiënten de Transvaal Apotheek in Den Haag. Samen met de apotheek ‘Cannabiszorg’ zijn zij de enige legale leverancier van wietolie in Nederland. Hiermee begeven de patiënten zich op glad ijs, want het invoeren van cannabis in België is verboden.

Een andere mogelijkheid om aan cannabis te komen, is thuisteelt. Het is legaal om maximaal 1 plant per persoon te kweken voor eigen gebruik. Het kweken kan eenvoudig zelf, door cannabiszaden te bestellen. Cannabiszaden zijn legaal in België. Bij het bestellen van de zaden moet het voor de patiënt duidelijk zijn wat voor soort zaden gunstig zijn ter behandeling van de aandoening, bijvoorbeeld zaden met een hoog CBD-gehalte.

Een andere optie is het benaderen van een cannabis social club. Een cannabis social club is een vereniging die zorg draagt voor de productie van cannabis voor haar leden. Helaas is dit niet gelegaliseerd, echter is het wel zo dat deze verenigingen de laagste vervolgingsprioriteit hebben. Dit systeem is tot nu toe een effectieve manier om aan kleine hoeveelheden cannabis te komen. De social clubs produceren cannabis voor hun patiënten op verschillende plaatsen in België, waarvan de locaties niet openbaar worden gemaakt.

Voor meer informatie over de inschrijving, procedure en overige vragen kan er contact worden opgenomen met MEDCAN via www.medcanvzw.be.

Back To Top