Wernard Bruining, de bekendste wietpionier van Nederland én uitvinder van de verdunde THC-olie, zag een…
Waarvoor wordt medicinale cannabisolie gebruikt? (2)
Waarvoor wordt medicinale cannabisolie gebruikt?
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat cannabisolie een waardevol middel is bij een breed scala aan klinische toepassingen. Deze omvatten pijn – in het bijzonder neuropathische pijn – misselijkheid, spasticiteit, glaucoom en bewegingsstoornissen. Medicinale cannabis vergroot ook de eetlust. Vooral patiënten die lijden aan HIV, AIDS of dementie hebben hier baat bij. Daarnaast suggereren wetenschappelijke onderzoeken dat cannabinoïden en terpenen in cannabis helpen het lichaam te beschermen tegen sommige vormen van kanker. De cannabisplant wordt al eeuwen gebruikt als medicijn. Mensen over de hele wereld gebruiken cannabis en hun reden is grotendeels hetzelfde: men voelt zich er beter door.
Cannabis en het darmstelsel
Het is geen geheim dat cannabis de eetlust opwekt. Studies suggereren dat het endocannabinoïde systeem helpt bij het moduleren van de eetlust. Dit is vooral interessant voor de behandeling van eetstoornissen. Een studie uit 2013 suggereert dat cannabinoïden effectief kunnen zijn bij de behandeling van anorexia.
Cannabis wordt ook gebruikt om misselijkheid tegen te gaan, ook suggereren studies dat cannabis de spijsvertering kan ondersteunen. Medicinale cannabis speelt ook een rol in een aantal van de spijsvertering gerelateerde gezondheidsproblemen, waaronder: ziekte van Crohn, obesitas en diabetes.
Cannabis tegen pijn
Chronische pijn is één van de meest voorkomende aandoeningen waarbij artsen medicinale cannabis voorschrijven. Uit een onderzoek gepubliceerd in The Spine Journal is gebleken dat 90% van de cannabisgebruikers ter verlichting van pijn, baat hadden bij de cannabis. Studies suggereren dat medicinale cannabis kan helpen bij verschillende soorten pijn, waaronder: chronische pijn en neuropathische pijn.
Cannabis en mentale gezondheid
Een veel voorkomende misvatting van cannabis is dat het nadelige gevolgen heeft op de geestelijke gezondheid. Het is mogelijk dat hoge doses THC (tetrahydrocannabinol) tot angst kan leiden bij sommige patiënten. Anderen zijn er van overtuigd dat THC persoonlijkheidsstoornissen kan versnellen bij mensen met aanleg hiervoor. Dit moet echter nog worden bewezen.
Er wordt gesuggereerd dat cannabis nuttig is bij depressies, fobieën en schizofrenie. Momenteel worden er onderzoeken verricht naar de koppeling tussen cannabis en de geestelijke gezondheid.
Cannabis en het effect op de hersenen
Cannabis wordt niet alleen in verband gebracht met de mentale gezondheid. Cannabinoïde-receptoren in de hersenen suggereren dat cannabis een rol spelen bij de ontwikkeling van de hersenen volgens dit onderzoek. Cannabis wordt gekoppeld aan de ontwikkeling van nieuwe neuronen in de hersenen. Naast zijn rol in de ontwikkeling van de hersenen, heeft cannabis neuroprotectieve eigenschappen, die helpen bij de behandeling van de volgende aandoeningen: ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson en migraine.
Cannabis en kanker
Eén van de meest intrigerende mogelijke toepassingen van medicinale cannabis is de behandeling van kanker. Cannabisolie wordt al lang voorgeschreven om de bijwerkingen van chemotherapie tegen te gaan. Ondertussen wordt onderzocht of cannabis kan worden gebruikt ter behandeling van kanker zelf. Er zijn veelbelovende onderzoeken gepubliceerd omtrent THC ter behandeling van kanker, maar velen zijn sceptisch over het gebruik van THC vanwege de psychoactieve werking. Echter zijn er onderzoeken waarbij de werkzaamheid van cannabis bij kanker is aangetoond, bij onder ander: borstkanker, longkanker, huidkanker, glaucoom en tumorgroei. De onderzoeken zijn nog in volle gang ter onderbouwing van de werking van medicinale cannabisolie.