Ga naar hoofdinhoud
Vergoeding zorgverzekeraar cannabisolie

Vergoeding zorgverzekeraar

Vergoeding cannabisolie door zorgverzekeraar in Nederland

Tot en met het jaar 2016 werd medicinale cannabis vergoed door de zorgverzekeraar. Medicinale cannabis werd gezien als gangbare behandeling en geregistreerd geneesmiddel en werd vergoed vanuit de basisverzekering. Helaas maakte Minister Schippers eind 2016 bekend dat er vanuit de basisverzekering geen vergoeding mogelijk is voor medicinale cannabis. Het gebruik van medicinale cannabis valt vanaf 1 januari 2017 niet meer binnen de dekking van de Zorgverzekeringswet. Dit betekent dat zorgverzekeraars medicinale cannabis niet meer mogen en kunnen vergoeden vanuit de basisverzekering.

Medicinale cannabis

Medicinale cannabis is op recept verkrijgbaar bij de Transvaal Apotheek in Den Haag of de apotheek Cannabiszorg in Rosmalen. De medicinale cannabis is verkrijgbaar in de vorm van gedroogde bloemtoppen of als olie (CBD-olie, THC-olie, of CBG-olie). Bij verschillende aandoeningen hebben patiënten baat bij medicinale cannabis. Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben de werking van medicinale cannabis aangetoond, zoals: pijnstillend, vermindering van spasticiteit, epilepsie en misselijkheid. Ook op het web zijn er ervaringen te lezen van gebruikers, die aangegeven dat medicinale cannabis effectief is bij hun ziekten en kwalen.

Echter konden de voordelen van medicinale cannabis niet worden aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek van The JAMA. Hierdoor valt medicinale cannabis niet meer onder de basisverzekering. Sommige zorgverzekeraars hebben uit coulance een éénmalige overgangsperiode waarin het middel vergoed blijft.

Aanvullend verzekerd en medicinale cannabis

Een groot aantal zorgverzekeraars heeft besloten helemaal geen medicinale cannabis te vergoeden. Echter zijn er enkele zorgverzekeraars die aanvullende pakketten aanbieden waarbij medicinale cannabis wel wordt vergoed. Hier gelden een aantal voorwaarden voor, namelijk:

  • Je hebt een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist;
  • Je hebt vooraf toestemming van de zorgverzekeraar;
  • Je bent ouder dan 24;
  • Je hebt geen (of aanleg voor) psychotische stoornissen;
  • Je bent geen hartpatiënt.

Of de medicinale cannabis vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De aanvullende pakketten zijn daarnaast relatief duur. Weeg de kosten van een aanvullend pakket dan ook af tegen de baten van de vergoeding voor medicinale cannabis. De volgende verzekeringen bieden vergoedingen aan voor medicijnen buiten het Reglement Farmaceutische Zorg:

  • Salland Zorg Direct Top
  • PNOzorg Compleet
  • Delta Lloyd Top
  • Stad Holland

Het is te allen tijde verstandig om van te voren contact op te nemen met de desbetreffende zorgverzekeraar en informatie in te winnen over vergoedingen omtrent medicinale cannabis. Online gegevens bieden namelijk nog geen garantie tot het daadwerkelijk overgaan op een vergoeding.

Back To Top