Skip to content
Soorten wietolie

Soorten wietolie

Soorten wietolie

Gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de heilzame werking van bepaalde soorten wietolie (o.a. THC-olie en CBD-olie) bij ziektebeelden/kwalen staat nog in de kinderschoenen. Dat zowel THC als CBD een heilzame werking kan hebben bij bepaalde ziektebeelden/kwalen blijkt uit de positieve ervaringen van personen die het reeds hebben toegepast.

THC-wietolie en CBD-wietolie spelen vooralsnog geen rol bij de genezing van de ziektebeelden, maar het kan de klachten die gepaard gaan met de ziektebeelden/kwalen wel verminderen.

De werking van THC-olie en CBD-olie wordt uitgelegd aan de hand van het endocannabinoïden-systeem.

Endocannabinoïden-systeem

Het endocannabinoïden-systeem is van belang voor het normaal functioneren van het menselijk lichaam en is miljoenen jaren oud. Het systeem is ook aangetroffen in zoogdieren (waaronder honden, katten en paarden).

Endocannabinoïden zijn stofjes die het menselijk lichaam zelf aanmaakt (endo = inwendig), de aangrijpingspunten voor deze stofjes zijn de cannabisreceptoren in het lichaam.

De endocannabinoïden zijn betrokken bij verschillende fysiologische processen in ons lichaam als: bloeddruk, (pijn)drempels, spijsvertering, immuunsysteem, slaapritme, et cetera.

Daar ieder mens verschillend is zullen er bepaalde mensen zijn die meer van een bepaald stofje produceren en bepaalde mensen die minder van een bepaald stofje produceren. Bij de laatste groep kan dit leiden tot verschillende ziektes en kwalen als: autisme, slapeloosheid, depressie, et cetera.

Amerika maakt momenteel enorme stappen in het onderzoek naar de werking van wietolie en endocannabinoïden. Men verwacht dat in de toekomst meer medicijnen gebaseerd zullen zijn op beïnvloeding van het menselijk cannabinoïden-systeem en dat synthetische (kunstmatig) medicijnen en natuurlijke medicijnen (wietolie) elkaar zullen overlappen.

Phytocannabinoïden

Naast de hierboven genoemde levende wezens komen de cannabinoïden in de natuur maar in één plant voor, te weten de cannabisplant. De cannabinoïden die de cannabisplant produceert heten phytocannabinoïden (plantaardige cannabinoïden). Deze plantaardige cannabinoïden zijn vrijwel lichaamsidentiek aan de cannabinoïden die ons lichaam zelf produceert (de endocannabinoïden), cannabis is daarom ook niet schadelijk. Het idee is dat bij sommige aandoeningen, waarbij het lichaam niet in balans is, het gebruik van de plantaardige cannabinoïden de balans weer kan herstellen. Plantaardige cannabinoïden zijn veilig, niet verslavend, niet schadelijk en goedkoop.

THC en CBD

Er zijn al meer dan 500 werkzame stoffen geïdentificeerd in de cannabisplant, circa 80 daarvan zijn anno 2015 geclassificeerd als cannabinoïden. Tetra-hydro-cannabinol (hierna: THC) en cannabidiol (hierna: CBD) zijn momenteel de belangrijkste (medicinale) cannabinoïden die in cannabis voorkomen. In toenemende mate wordt nog steeds ontdekt dat ook de andere cannabinoïden effect kunnen hebben bij bepaalde aandoeningen.

Verschillende soorten cannabis hebben ieder een verschillende verhouding cannabinoïden. Dit kan een reden zijn waarom een bepaalde soort cannabis wel werkt bij een aandoening en een andere cannabissoort niet/minder werkt bij een bepaalde aandoening. Zo kan de cannabis uit de coffeeshop een hoog THC-percentage en een heel laag CBD-percentage hebben (bijvoorbeeld 15% THC en 0,3% CBD). Industriële hennep daarentegen mag zoals eerder gezegd maximaal 0,05% THC bevatten en kan hierdoor een hoog CBD-gehalte opleveren en een laag THC-gehalte (bijvoorbeeld 0,05% THC en 10% CBD).

THC-wietolie en CBD-wietolie

Van beide soorten kan olie worden gemaakt. Op deze wijze ontstaat er een olie met een hoog THC-gehalte en een olie met een hoog CBD-gehalte. Men kan dus een wietolie maken gebaseerd op THC of CBD. Daarnaast kan men een combinatie maken van deze twee door deze oliesoorten met elkaar te mengen om zodoende een “passende” wietolie te maken. Voor elk mens met een bepaalde aandoening kan dus een bijpassende olie gemaakt worden, wat goed uitkomt omdat ieder mens anders is en anders reageert. Daarmee is de olie een ideaal middel: het is goedkoop en gericht op het prikkelen van het menselijk endocannabinoïden-systeem met gebruik van lichaamsidentieke en dus onschadelijke plantaardige cannabinoïden.*

*Bron: Helende Hennep 2014, p. 58.

Back To Top