Skip to content
Hooikoorts

Hooikoorts

Wat zijn de effecten van cannabisolie bij hooikoorts?

Allergische rhinitis, beter bekend als hooikoorts, ontstaat wanneer het immuunsysteem overgevoelig reageert op iets uit de omgeving dat normaal gesproken bij de meeste mensen geen probleem veroorzaakt. Hooikoorts veroorzaakt verkoudheidachtige klachten, zoals:

  • loopneus;
  • jeukende ogen;
  • niezen;
  • hoesten;
  • jeukende neus, gehemelte of keel;
  • druk op de sinus;
  • vermoeidheid.

In tegenstelling tot verkoudheid, wordt hooikoorts niet veroorzaakt door een virus. Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische reactie op allergenen, zoals pollen en huisstofmijt. Het immuunsysteem identificeert onschadelijke stoffen in de lucht als schadelijk. Vervolgens produceert het immuunsysteem anti-lichamen tegen deze onschadelijke stoffen. De volgende keer dat het lichaam in contact komt met de stof, valt het immuunsysteem de stoffen aan. Dit gaat gepaard met vele klachten.

Om de klachten te voorkomen kunnen de allergenen vermeden worden. Echter is dit erg lastig, aangezien er overal grassen, planten en bomen groeien. Het stuifmeel verspreid zich door de lucht en een halfjaar binnen zitten is voor de meeste mensen geen optie. Artsen kunnen ook medicijnen voorschrijven: antihistaminica en corticosteroïden. Het effect van deze middelen treedt vaak snel op, maar houdt niet lang aan. Daarnaast gaan ze gepaard met nare bijwerkingen en zijn de middelen niet voor iedereen geschikt. Zo mogen zwangeren, mensen met een nier- en leverfunctiestoornis of glaucoom geen antihistaminica gebruiken. Een derde mogelijkheid ter bestrijding van hooikoorts is immunotherapie. Immunotherapie pakt de oorzaak van de allergie aan, door het allergeen gedurende een lange tijd toe te dienen. Op den duur reageert het immuunsysteem minder of niet meer op het allergeen. De behandeling werkt echter niet altijd en is niet voor iedereen geschikt.

De reguliere medicijnen en behandelingen zijn niet voor iedereen effectief of geschikt. Steeds meer mensen gaan opzoek naar een veilig en natuurlijk alternatief: cannabis. De gezondheidsvoordelen van medicinale cannabis zijn al veelvuldig bewezen in verschillende onderzoeken. Ook bij hooikoorts kan cannabis helpen.

Wetenschappelijk onderzoek

Het endocannabinoïde systeem is een biologisch systeem dat een belangrijke rol speelt in het menselijk lichaam. Het is betrokken bij het reguleren van vele basisfuncties van het menselijk lichaam. Het endocannabinoïde systeem produceert niet alleen lichaamseigen cannabinoïden, maar is ook in staat om cannabinoïden zoals THC en CBD uit de cannabisplant te verwerken. Het endocannabinoïde systeem is een belangrijk doelwit van medisch onderzoek vanwege zijn veelzijdige effecten en therapeutische potentie.

In een onderzoek uit 2007 werd de beschermende rol van het endocannabinoïde systeem bij allergieën aangetoond. In dit onderzoek werd gekeken naar het verband tussen allergische reacties bij ratten en cannabinoïden. De ratten met een hoge concentratie cannabinoïden hadden minder last van allergische reacties ten opzichte van de ratten met een lage concentratie cannabinoïden.

Cannabis vermindert niet alleen allergische reacties, maar ook ontstekingen. Dit bleek uit een onderzoek geplaatst in het Biochemical Society. Hieruit bleek dat cannabis als een immunosuppressivum werkt, waarbij de ontstekingsreactie zoals jeukende ogen en een loopneus geremd wordt.

Ter behandeling van hooikoorts met cannabis is het raadzaam om gebruik te maken van CBD-olie  en/of THC-olie. De plant zelf kan allergische reacties opwekken, maar de olie niet. De werkzame bestanddelen van de cannabisplant zijn geëxtraheerd en kunnen geen allergische reacties veroorzaken.

Ervaringen van Cor met cannabisolie bij het tegengaan van hooikoorts

In deze video van stichting Mediwiet, vertelt Cor over haar ervaring met cannabisolie tegen hooikoorts. Zij had meer dan 30 jaar last van hooikoorts en heeft allerlei geneesmiddelen gebruikt zonder resultaat. Voor het eerst heeft zij geen last van hooikoorts. Dit met slechts één druppel wietolie per dag.

 

Back To Top