Skip to content
COPD

COPD en wietolie

COPD, fitter dankzij wietolie

Wietolie kan helpen bij het tegengaan van de symptomen van COPD.

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de longen steeds ontstoken en bij longemfyseem gaan er longblaasjes verloren. In beide gevallen zijn de longen beschadigd.

Patiënten met COPD hebben moeite met ademen, waardoor ze minder zuurstof en minder energie hebben. Andere klachten zijn hoesten (met slijm), benauwdheid en kortademigheid. Bij een longaanval, die wordt veroorzaakt door een infectie, verergeren de klachten.

Onderdrukking van symptomen

COPD komt meestal door roken en is een chronische ziekte. De behandeling richt zich dus op het verminderen van de klachten en het voorkomen van verslechtering met medicijnen, zoals luchtwegverwijders, ontstekingsremmers, antibiotica en corticosteroïden.

Werking wietolie tegen COPD wetenschappelijk bewezen?

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van cannabis bij COPD. Zo wees onderzoek in 1973 al uit dat de stof THC in cannabis fungeert als luchtwegverwijder. Dr. Donald Tashkin van de UCLA deed onderzoek naar de werking van THC op de luchtwegen. Uit dat onderzoek bleek dat THC de luchtwegen verwijdt. Een deel van de proefpersonen rookte cannabis op traditionele wijze terwijl een ander deel van de patiënten THC in meer zuivere vorm kreeg toegediend. Bij beide groepen bleek THC de luchtwegen te verwijden.

Recenter onderzoek uit Frankrijk wijst eveneens uit dat THC de samentrekking van de longen, wat benauwdheid veroorzaakt, kan remmen. Ook zouden cannabinoïden een antibacterieel effect hebben, wat chronische ontstekingsreacties kan tegengaan (bron).

Met betrekking tot CBD-olie en COPD is (nog) geen wetenschappelijk onderzoek verricht. Er bestaan wel een aantal patiëntverhalen van mensen met COPD die zeggen positieve ervaringen te hebben met het gebruik van wietolie gebaseerd op CBD.

Hoe werkt wietolie tegen COPD?

De belangrijkste werking van wietolie bij COPD is dat wietolie gebaseerd op THC (tetrahydrocannabinol) de luchtwegen verruimt. Dit effect van THC is al bekend sinds de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Echter destijds bestond wietolie nog niet en de gebruikelijke manier om THC binnen te krijgen, was door cannabis te roken. Dat maakte het ongeschikt voor de behandeling van COPD, omdat roken, het maakt niet uit wat men rookt, in de basis COPD verergert.

Met de uitvinding van wietolie kwam hier verandering in, want wietolie neemt men normaal gesproken oraal in door enkele druppels wietolie onder de tong te laten vallen. Deze vorm van medicinale cannabis is om die reden geschikt voor de behandeling van COPD en andere longaandoeningen.

Er bestaan verschillende patiëntverhalen van mensen met COPD voor wie wietolie uitstekend blijkt te werken bij de bestrijding van de symptomen van COPD. Het gaat dan meestal om THC-olie, maar er zijn ook mensen die profijt hebben met het gebruik van CBD-olie.

Let op: De belangrijkste remedie tegen COPD is en blijft STOPPEN MET ROKEN! Wietolie kan slechts dienen als vervanging van medicijnen die de symptomen van COPD bestrijden.

“Ik ben heel dankbaar en blij dat ik wietolie heb ontdekt”

Simon Ruig (71) probeerde wietolie voor zijn COPD en artrose. Hij had de afgelopen jaar veel pijn gehad en alles uitgeprobeerd, tot morfinepleisters aan toe. Toch bleven de pijn en hoestbuien en had hij bovendien veel last van bijwerkingen, zoals misselijkheid, lusteloosheid, obstipatie, waanbeelden en gebrek aan eetlust. “Ik zag het leven niet meer zitten, ik had zóveel pijn in m’n lichaam. Zo wilde ik niet verder leven.” Toen wees zijn schoondochter hem op wietthee. Hij toog naar de coffeeshop, waar ze geen thee hadden maar wel THC-wietolie. “Ik was meteen enthousiast. Ik nam 2 druppeltjes en heb meteen grandioos geslapen. Dat is nu 14 dagen geleden en er is een nieuwe wereld voor me opengegaan. Vroeger had ik elke ochtend hoestbuien, maar nu hoest ik helemaal niet meer en mijn conditie is een stuk beter geworden. De pijnen zijn niet weg maar ik kan er nu goed mee omgaan. Ik heb er gewoon geen woorden voor, ik heb weer zin om dingen te doen. Ik ben heel dankbaar en blij dat ik wietolie heb ontdekt.”

In de helft tot 3/4 van de gevallen boeken mensen met COPD verbetering als ze CBD gebruiken.

Als je dit zelf wilt proberen, dan is het — zeker in het geval van luchtwegaandoeningen — belangrijk te kiezen voor de schoonste vorm van toediening. Naast het feit dat roken de longen irriteert, bevat cannabis ook schadelijke stoffen. Door te kiezen voor wietolie voorkom je deze schadelijke effecten.

Hoe kom ik aan goede wietolie?

In de gespecialiseerde CBD-webshop, gezondheidswinkel of reformwinkel vindt u verschillende CBD-oliën. De CBD-oliën die zij aanbieden zijn allemaal van een constante hoge kwaliteit en deze wietoliën worden geleverd door erkende producenten.

Bovengenoemde winkels verkopen geen wietolie gebaseerd op THC, omdat de verkoop van THC-houdende producten illegaal is. THC-olie is echter vrij eenvoudig zelf te maken, of te verkrijgen via de apotheek of Social Club.

Bron filmpje: Stichting Mediwiet

Back To Top