Skip to content
Astma en cannabisolie

Astma

Wat zijn de effecten van cannabisolie bij chronische astma?

Astma is een chronische ontsteking van de longen. De longen zijn daardoor gevoelig voor prikkels, zoals rook en huisstofmijt. De prikkels veroorzaken vernauwing van de luchtwegen wat gepaard gaat met hoesten, kortademigheid en een fluitend geluid bij het ademhalen. Er is geen remedie tegen astma, wel zijn er medicijnen beschikbaar die de klachten verminderen. Helaas gaan deze middelen gepaard met bijwerkingen, die bij langdurig gebruik ernstige problemen kunnen veroorzaken zoals tremor, hoofdpijn en spruw. Steeds meer mensen gaan opzoek naar een alternatief middel tegen astma. Medicinale cannabis is een natuurlijk product met vele gezondheidsvoordelen dat effectief kan zijn bij veel verschillende ziekten waaronder astma.

Wetenschappelijk onderzoek toont heilzame werking cannabis aan bij astma

De meeste onderzoeken naar de effecten van cannabis bij astma vonden plaats in de jaren zeventig. Desalniettemin is er voldoende bewijs dat de heilzame werking van cannabis bij astma aantoont. Cannabis werkt als een bronchodilator, dit werd voor het eerst ontdekt in 1973. In deze studie werden de acute effecten van marihuana op de longen onderzocht bij gezonde vrijwilligers. Verder onderzoek werd in 1974 verricht om de effecten van marihuana op astmapatiënten te achterhalen. Hieruit bleek dat gerookte marihuana fungeert als een bronchodilator (een middel dat de luchtwegen kan verwijden) bij mensen met astma.

In 1975 werd er een studie in de American Review of Respiratory Disease geplaatst. Dit onderzoek maakte gebruik van een geïnduceerd model van astma. Hierbij werden samentrekkingen van de luchtwegen (bronchospasmen) op gang gebracht bij gezonde vrijwilligers om astma te repliceren. De wetenschappers ontdekten dat marihuana met 2% THC de symptomen van astma verlichtte. Daarnaast zijn er tegenwoordig cannabisplanten beschikbaar met 10 tot 20% THC. Na het roken van slechts 0,5 gram cannabis, herstelden de deelnemers onmiddellijk van de verkrampingen van de spieren rond de luchtpijp. Ook de hyperinflatie van de longen verdween.

Deze studies suggereren dat gerookte marihuana effectief is tegen astma. Het helpt de luchtwegen te openen en vermindert spierspasmen in de luchtwegen. Destijds was cannabisolie of wietolie niet beschikbaar. De werkzame stoffen zijn vandaag de dag wel beschikbaar in vloeibare vorm en verschillende sterktes. Hierdoor kan roken vermeden worden en beter gedoseerd worden.

Naast THC zijn ook andere verbindingen in cannabis effectief tegen astma. Zo heeft CBD een angstremmende werking bij de juiste dosering. Dit maakt marihuana niet alleen effectief bij het verlichten van ontstekingen en spiersamentrekkingen die gepaard gaan met astma, maar ook bij het verlichten van de angst en stress die bijdragen aan astma-aanvallen.

Positieve ervaringen van Sylvia met het gebruik van cannabisolie

In dit filmpje van stichting Mediwiet vertelt Sylvia over haar ervaring met medicinale cannabisolie. Zij is al 30 jaar astmapatiënt. Door de bijwerkingen van de medicijnen, besloot ze te stoppen met de medicatie. Ze probeerde eerst CBD-olie tegen de klachten, dit bleek effectief te zijn. Zij maakt nu haar eigen wietolie en ze gebruikt dagelijks 1 druppel voor het slapen. Haar benauwdheid is nu weg.

 

Back To Top