Skip to content
Buitenland en wietolie

Cannabis(olie) in het buitenland

Cannabis(olie) in het buitenland?

Vergeleken met het buitenland is Nederland helaas niet meer vooruitstrevend op het gebied van medicinale cannabis(olie). Neem bijvoorbeeld Spanje. In Spanje mag iedere burger cannabis gebruiken en mag ook voor zijn eigen gebruik telen. Je mag daar rustig 10-20 planten hebben staan. De helft van de Spanjaarden blowt ook. De wiet kost in Spanje tussen de 2,50 en 5,00 euro per gram. Dit is de helft tot 1/3 van de prijs voor wiet in Nederland.

Amerika

Wanneer we kijken naar Amerika zien we dat er duizenden verkooppunten van cannabis zijn. Dit zijn verkapte coffeeshops (Medical Marijuana Dispensaries genoemd). Over deze situatie hoor je niets in Nederland. Deze situatie komt door een gat in de democratie. Ieder jaar worden er in Amerika volksstemmingen gehouden over wetsvoorstellen die gedaan zijn door politici, maar ook door belangengroepen of door burgers. Het is zaak dat men bij een wetsvoorstel voldoende handtekeningen verzameld. Aan het einde van het jaar wordt er dan over het wetsvoorstel gestemd. Een volksraadpleging om het zo maar even te zeggen. Als het volk het een goed idee vindt heeft het voorstel daarmee kracht van wet gekregen.

Zo zijn er al in 23 staten in Amerika wetsvoorstellen ingediend – en aangenomen door de burgers – over het toestaan van medicinaal gebruik van wietolie bij verschillende ziektes en kwalen. Er zijn dus al in 23 staten van Amerika winkels waarin je wietolie kan kopen op recept via de huisarts. Huisartsen adverteren met grote wietbladen op billboards en in metrostations met: “Koop hier je recept waarmee je officieel cannabis kan kopen”.

Nederland versus Amerika

In Nederland wordt moeilijk gedaan als een coffeeshop een paar gram meer dan de toegestane 500-grams voorraad heeft. In Amerika verkopen de Medical Marijuana Dispensaries tientallen kilo’s per dag en hebben honderden kilo’s op voorraad. In Amerika mag er maximaal 2 ounces (56 gram) cannabis verkocht worden aan een cliënt. In Nederland is dit slechts 5 gram.

Iemand die in Californië patiënt is en dus een arts achter zich heeft staan, die mag voor zijn eigen gebruik cannabis telen. De patiënt mag ook zijn buurman aanwijzen als teler, want sommige patiënten zijn te ziek om zelf te telen. De buurman is dan ‘caretaker’. Een patiënt mag tot 1 kilo (!) cannabis bij zich hebben als hij over straat gaat. Wat de patiënt teveel heeft mag hij verkopen aan een Medical Marijuana Dispensary. Zo komen de dispensaries aan hun voorraad.

Het mag duidelijk zijn dat Nederland mijlenver achterloopt ten opzichte van het buitenland en in het bijzonder op Amerika…

Back To Top