Ga naar hoofdinhoud
Waarvoor-wordt-medicinale-cannabisolie-gebruikt-3

Medicinale cannabisolie gebruiken naast andere medicijnen? (3)

Medicinale cannabisolie en medicijngebruik

Patiënten die behandeld worden voor bepaalde aandoeningen, dienen voorzichtig te zijn met cannabisolie in combinatie met hun medicijnen. Er is interactie mogelijk tussen cannabis en farmaceutische geneesmiddelen. Het effect van het medicijn kan worden verhoogd of verzwakt in combinatie met cannabinoïden. In sommige gevallen kunnen deze interacties goed samen gaan met de dagelijkse activiteiten, maar is alertheid geboden. In andere gevallen zou de combinatie van cannabisolie met geneesmiddelen kunnen leiden tot ernstige aandoeningen.

De overgrote meerderheid van de patiënten kan goed tegen het effect van de combinatie tussen medicinale cannabis en de voorgeschreven geneesmiddelen. Cannabis kan geringe bijwerkingen veroorzaken, maar het combineren met geneesmiddelen kan gevaarlijk zijn. Cannabis wordt over het algemeen goed verdragen en er zijn zeer weinig gevallen gemeld van acute ziekten na cannabisgebruik. Desondanks heeft het combineren van verschillende medicijnen een onvoorspelbaar effect op de patiënt die cannabisolie gebruikt.

Het kalmerend effect wordt versterkt

De stoffen in cannabis zorgen via het zenuwstelsel voor een pijnstillend effect. Het combineren van cannabis met pijnstillers, versterkt dit effect. Deze sterke interactie is niet volledig voorspelbaar. Patiënten die pijnstillers gebruiken moeten voorzichtig zijn met cannabisolie, omdat de onderdrukking van het centraal zenuwstelsel versterkt wordt. Het zenuwstelsel regelt de hartslag en ademhaling, een onderdrukkend effect kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Ondanks deze negatieve interactie, kan wietolie patiënten helpen met chronische pijn.

Cannabis versterkt ook het effect van slaappillen en andere kalmerende middelen, zoals valium. Alle verbindingen in deze middelen verhogen de activiteit van GABA neurotransmitters in het zenuwstelsel, wat resulteert in een kalmerend effect.

Diabetes en bloedsuikerspiegel

Het endocannabinoïdesysteem speelt een rol in het regelen van de bloedsuikerspiegel. Cannabis kan namelijk interageren met geneesmiddelen die gericht zijn op het moduleren van de bloedsuikerspiegel. Metformine is een veel voorgeschreven middel, dat helpt bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes. Er is aangetoond dat cannabis de effectiviteit van dit middel verlaagd. Patiënten met diabetes die behandeld worden met metformine moeten dan ook voorzichtig zijn met cannabisolie. Middelen die de bloedsuikerspiegel verlagen staan in contrast met cannabinoïden, waardoor het controleren van de bloedsuikerspiegel tijdens het gebruik van cannabis met metformine of vergelijkbare geneesmiddelen noodzakelijk is.

Risico’s voor de bloeddruk

Een hoge bloeddruk wordt behandeld met antihypertensiva. Dit effect kan worden geremd door het gebruik van cannabisolie. Cannabinoïden kunnen de bloeddruk tijdelijk verhogen. Het is dan ook noodzakelijk voor cannabisgebruikers met een hoge bloeddruk, de bloeddruk regelmatig controleren.
Wanneer cannabinoïden met stimulerende middelen worden gebruikt, kan tachycardie optreden. Patiënten die geneesmiddelen nemen ter behandeling van cardiovasculaire aandoeningen moeten altijd de reactie van het lichaam op medicinale cannabis controleren.
Er is aangetoond dat cannabis het metabolisme verhoogd, net als het middel theophylline dat gebruikt wordt bij astma en andere chronische longziekten. Het aanpassen van de dosering is vaak nodig in combinatie met cannabisolie. Het gebruiken van beide middelen kan leiden tot tachycardie, hartkloppingen of hypertensie.

Mentale gezondheid

Veel patiënten die lijden aan psychische aandoeningen gebruiken antidepressiva of andere medicijnen, die de opname van serotonine en noradrenaline remmen. Middelen zoals amitriptyline, amoxapine en desipramine worden vaak voorgeschreven tegen angst, ADHD, fibromyalgie en de menopauze. In combinatie met cannabisolie kan slaperigheid optreden.

Wetenschappelijk onderzoek is momenteel volop aan de gang. Lang niet alle geneesmiddelen in combinatie met cannabisolie zijn getest en de effecten zijn dan ook niet bekend. Het is raadzaam om uw arts te informeren indien u cannabisolie gebruikt naast andere geneesmiddelen.

Back To Top