Skip to content
Gebruiksaanwijzing thc-olie

Gebruiksaanwijzing THC-olie

Gebruiksaanwijzing voor THC-olie

In deze gebruiksaanwijzing geven we praktische informatie over het gebruik van wietolie met Tetrahydrocannabinol (THC). Voor aanwijzingen over het gebruik van CBD-olie verwijzen wij naar de pagina ‘Gebruiksaanwijzing voor CBD-olie’.

In deze gebruiksaanwijzing voor THC-olie behandelen wij de volgende zaken:

·         Produceren

·         Bewaren

·         Wijze van inname

·         Dosering

·         Zwangerschap en borstvoeding

·         Combinatie met andere middelen

Produceren 

Wietolie met THC is in Nederland verkrijgbaar bij een klein aantal apothekers, maar voorwaarde is wel dat je beschikt over een recept van je (huis)arts. Het is apothekers namelijk verboden om THC-olie te verkopen aan patiënten zonder recept.

Alternatief is het zelf produceren van THC-olie. Het Nederlandse gedoogbeleid laat namelijk toe, dat  je THC-olie maakt voor eigen gebruik. Het is ook niet moeilijk om zelf wietolie te maken.

Bewaren 

Aan de ene kant luidt het advies om THC-olie op een koele en donkere plek te bewaren, maar aan de andere kant moet THC-olie op kamertemperatuur zijn om goed te kunnen innemen. Dit heeft ermee te maken dat druppelen veel lastiger is wanneer THC-olie een lage temperatuur heeft. De kans bestaat dan, dat je niet bij iedere inname evenveel THC binnenkrijgt. Dat wil je voorkomen.

Het is daarom verstandig om circa een half uur voor inname de THC-olie alvast uit de bewaarplek te halen. De olie krijgt dan voldoende tijd om wat warmer te worden. Je kan dit proces versnellen door het potje met THC-olie een paar minuten vast te houden in een warme vuist.

Let op: Verhitting van wietolie kan gevolgen hebben voor de geneeskrachtige werking van THC-olie. Probeer daarom niet de wietolie op te warmen in de magnetron of andere methoden waardoor de temperatuur in de THC-olie teveel zou kunnen stijgen.

Wijze van inname 

Je kan THC-olie op verschillende manieren innemen. De belangrijkste methoden zijn:

·         Rechtstreeks: Je laat de wietdruppels direct onder de tong vallen. Gebruik een spiegel om de druppels af te tellen of vraag een familielid of huisgenoot om je te helpen. Je kan ook gebruikmaken van een theelepel.

·         Mengen met vloeistof: Hou je niet van de smaak van THC-olie, dan is een oplossing om de wietolie te mengen met een vruchtensapje of een andere koude drank. Zorg wel dat de THC-olie in de vloeistof oplost door goed te roeren en drink de beker of glas tot de bodem leeg. Alleen zo weet je zeker dat je alle druppels THC-olie binnenkrijgt.

·         THC–olie in een capsule: Vul een medicijnencapsule met THC-olie. Deze methode is vooral zeer geschikt wanneer je CBD-olie wilt gebruiken ter bestrijding van maagklachten.

Advies dosering THC–olie 

Bij dosering van THC-olie draait het allemaal om het juiste evenwicht. Enerzijds wil je voldoende THC binnenkrijgen zodat de Tetrahydrocannabinol voldoende effect heeft in het endocannabinoïdesysteem. Anderzijds wil je niet zoveel THC binnenkrijgen dat je hier high van wordt.

Wanneer je voor het eerst THC-olie gebruikt is het verstandig om rustig te beginnen met 1 druppel THC-olie onder de tong. Na ongeveer 15 minuten zal de THC-olie beginnen te werken. De THC-olie blijft gemiddeld 4 tot 5 uur werkzaam. Na die periode kan je opnieuw een druppel innemen, maar neem niet vaker dan drie keer per dag THC-olie.

Nadat je dit een paar dagen hebt gedaan, kan je opzoek gaan naar je bovengrens. De bovengrens is het maximaal aantal druppels THC-olie dat je lichaam kan verdragen zonder high te worden. Je kan je bovengrens ontdekken door bij iedere inname steeds de dosis met één druppel te verhogen. Wanneer je uiteindelijk high wordt, dan weet jij dat jij jouw bovengrens hebt bereikt. Een voorbeeld:

Stel dat je high wordt wanneer je 4 druppels THC-olie inneemt, terwijl je bij 3 druppels THC-olie nog geen high voelde. Dan weet je vanaf dat moment dat jouw maximum ligt op 3 druppels per inname.

Tip: Dit zoeken naar je bovengrens kan het beste geschieden in een vertrouwde omgeving. Immers wanneer jij je bovengrens uiteindelijk bereikt, dan is het wel zo prettig als je de high kunt uitzitten op een plek waar jij je veilig voelt. Je eigen huis ligt wat dat betreft het meest voor de hand.

Zwangerschap en borstvoeding 

Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan moet je absoluut geen THC-olie gebruiken. Jij wil namelijk ten alle tijden voorkomen dat de THC via jouw bloed bij de foetus komt of via de moedermelk in het lichaam van je baby.

Combinatie met andere middelen

De combinatie van THC-olie met alcohol is onverstandig. Het effect van alcohol en THC kan elkaar namelijk versterken. Hierdoor kan je ondanks een lage dosis THC-olie toch een soort van high bereiken. Dat wil je voorkomen.

Het is lastiger om nee te zeggen tegen de combinatie van THC-olie en medicijnen. Het kan immers zo zijn dat je beiden nodig hebt voor je gezondheid, maar hoe kan je zeker weten dat de combinatie veilig is? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: raadpleeg jouw arts en/of apotheker. Zij kunnen je een antwoord geven dat is toegespitst op jouw specifieke situatie.

Back To Top