Bent u zelf islamitisch of heeft u zich wel eens afgevraagd of THC-olie halal is?…
Cannabisolie op reis
Cannabisolie mee op reis
Op reis gaan met een medicijn dat onder de Opiumwet valt, kan niet zomaar. Daar zijn strikte regels aan verbonden. Zowel cannabis als cannabisolie zijn opgenomen in de Opiumwet. CBD-olie is echter niet opgenomen in de Opiumwet en mag mee op reis volgens de Nederlandse Douane. De regels van het bestemmingsland kunnen echter anders zijn, waardoor aangeraden wordt contact op te nemen met de douane van het bestemmingsland.
Voor wat betreft THC-olie, zijn de regels een stuk duidelijker. Let er wel op dat het gaat om THC-olie dat door de apotheker is geproduceerd. Zelfgemaakte THC-olie is namelijk niet officieel geregistreerd als medicijn en zal bij een douanecontrole niet worden doorgelaten.
Voor het meenemen van THC-olie op reis, is een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring nodig. Onder het Schengenverdrag vallen 26 Europese landen. Daarnaast zijn er 7 landen die niet onder het Schengenverdrag vallen, maar waar wel een Schengenverklaring voor kan worden aangevraagd. Welke verklaring nodig is, is afhankelijk van het land waar u naar toe gaat.
Het CAK is de instantie die onder andere verantwoordelijk is voor het legaliseren van verklaringen voor het meenemen van medicijnen naar het buitenland.
Schengenverklaring
Met deze verklaring mag u reizen binnen de landen van het Schengenverdrag. De Schengenverklaring is maximaal 30 dagen geldig. Voor de aanvraag van een Schengenverklaring, dient de online beschikbare verklaring door de patiënt of huisarts te worden ingevuld. De huisarts dient de verklaring vervolgens te ondertekenen en te voorzien van een stempel. De patiënt kan deze verklaring inleveren bij het CAK. Het CAK beoordeelt de verklaring binnen 2 weken en verzend de goedgekeurde verklaring naar de patiënt. Als de patiënt langer dan 30 dagen op reis gaat binnen het Schengengebied, dan kunnen er meerdere Schengenverklaringen worden aangevraagd met een maximum van zes verklaringen tegelijk.
Engelstalige medische verklaring
Deze verklaring is noodzakelijk voor de landen die het Schengenverdrag niet accepteren. De verklaring dient door de huisarts in het Engels en in briefvorm te worden opgesteld. De Engelstalige medische verklaring is maximaal 1 jaar geldig indien de medicatie en dosis niet wijzigen.
In sommige gevallen moet de verklaring nog worden gelegaliseerd. Dit is afhankelijk van het land waar heen wordt gereisd. Het legaliseren van de verklaring wordt gedaan door de ambassade en Ministerie van Buitenlandse zaken.
Apostillestempel
Voor landen die onder het Apostilleverdrag vallen, is een Apostillestempel vereist. De aanvrager moet naar de rechtbank om de verklaring te legaliseren. Hiervoor wordt een kleine vergoeding gevraagd. Het verdrag geldt tussen 103 landen waaronder de Schengenlanden. Op de website www.hetcak.nl is per land aangegeven welke stappen er genomen moeten worden.